Hemoroidi nisu kraj: kako sprečiti i lečiti

Napisao/la: deeddy

Ukupan broj reči: 793 | Datum: 3 10 2016 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLHEMOROIDI

Hemoroidi (Šuljevi) su proširenja vena u području analnog otvora i predstavljaju bolest vena analnog pleksusa. Najčešći su kod osoba u uzrastu između 25-50 godina. Učestalost ove bolesti je 2 osobe na hiljadu ljudi. Hemoroidi su sundjerasti jastučići ispunjeni krvlju i oni zajedno sa unutrašnjim sfinkerom imaju ulogu delikatnog zatvaranja analnog otvora. Smešteni su na dubini do 5 cm. Hemoroidi se dele na dve vrste: spoljašnji i unutrašnji.

Opis bolesti hemoroida

Hemoroidi (ili šuljevi) nastaju zgrušavanjem krvi u malim venama ispod površine kože u blizini analnog otvora, i to prouzrokuje nastanak izraslina na rubu analnog otvora. Ove izrasline mogu biti od veličine zrna pšenice, sve do veličine velikog oraha.

Te izrasline čine kožu veoma napetom, što izaziva neprijatne bolove. One mogu biti modre boje, čak mogu spontano pući, a to vodi ka većem ili manjem krvarenju. Obično nastaju nenadano i brzo, takoreći preko noći.

Hemoroide mogu da prouzrokuju zatvor, odmakla trudnoća, dugotrajno sedenje ili naprezanje abdomenalnih mišića, zatim preterivanje u jelu i piću (naročito žestoka pića), začinjena (ljuta i slana) jela, sportovi koji traumatizuju analnu regiju (sedeći sportovi), analne infekcije... U ozbiljnijim slučajevima može biti eophodna i hirurska intervencija (na primer laserska koagulacija hemoroida). Problem sa hemoroidima se najčešće održava pod kontrolom uz odgovarajući režim ishrane i suplemenata.

 

Simptomi nastanka Hemoroida

Hemoroidi najčešće nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život! Simptomi u najvećem broju slučajeva nestaju u roku od nekoliko dana. Neki ljudi koji imaju hemoroide nisu toga ni svesni, jer nemaju nikakve simptome. Glavni simptomi izraženih hemoroida su:

  • Krvarenje (krv na stolici)
  • Tragovi krvi na toaletnom papiru
  • Intenzivirano vlaženje na analnom otvoru
  • „Prljanje“ veša
  • Osećaj pritiska na analnom otvoru
  • Peckanje ili svrab
  • Otok i bolna izraslina od zgrušane krvi oko anusa. Celo područje je osjetljivo, bolno i svrbi.

Terapija i lečenje hemoroida


  • Blaži slučajevi problema sa hemoroidima mogu se lečiti konzumacijom veće količine tečnosti, zatim dodatkom ishrane bogate biljnim vlaknima, održavanjem redovne stolice, i redovnom higijenom. Često pomažu tople kupke i do nekoliko puta dnevno. Blagotvorne su i mlake obloge čaja od kamilice.
  • Hemoroidi vrlo efikasno leče prirodnim preparatima na bazi bilja, kao što je na primer Staroplaninski melem, koji uspešno otklanja tegobe hemoroida. Melem ovog tipa ispoljava antiflamatorno, antiseptičko i jako analgetičko dejstvo, a kontraindikacija nema.O Autoru

Danilo Bulatov, tehnolog prehrambene industrije, travar i zagovornik alternativne medicine.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Hemoroidi nisu kraj: kako sprečiti i lečiti

Slane sobe i haloterapije - prirodna i efikasna borba protiv respiratornih bolesti