Sve što je potrebno da znate o metodama izbeljivanja zuba

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 1097 | Datum: 11 02 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLJedno od najvažnijih sredstava koje koristite prilikom komunikacije je svakako Vaš osmeh, a za lep osmeh potrebni su zdravi i beli zubi. Zato je veoma važna briga oralne higijene i redovno pranje zuba i usne duplje posle svakog obroka. Treba biti pažljiv u odabiru pasti i četkica za zube. Proizvođači nam nude širok spektar upravo modela za izbeljivanje zuba. Naravno, ako želimo bele, lepe i zdrave zube, neosporno je da moramo da povedemo računa o svojoj ishrani. Kafa, čaj, cigarete kao i određena hrana glavni su uzročnici žutih zuba, te ukoliko ne povedete računa o ovome, neće vam pomoći ni tretmani izbeljivanja. 

 

Beljenje zuba je proces u kome se uklanjaju razne diskoloracije i mrlje sa površine zuba, a samim tim boja zuba postaje belja. 

 

Jedan od najtraženijih zahvata u stomatologiji je upravo izbeljivanje zuba, jer obuhvata kratku proceduru sa dugoročnim rezultatima, a ujedno ne zahteva velike novčane izdatke.  

 

Preporučuje se ljudima koji u svakodnevnoj upotrebi koriste duvan, kafu, gazirane sokove, čaj, a ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od 18 godina. 

 

Postoje dva tipa izbeljivanja zuba: ordinacijsko - kućna metoda, ordinacijsko izbeljivanje zuba, lasersko i izbeljivanje zuba hladnim svetlom. 

 

Ordinacijsko - kućna metoda izbeljivanja zuba

 

Vrlo jednostavna i sigurna metoda, koja Vam garantuje lepši i atraktivniji osmeh za samo nekoliko dana. Ovoj taktici beljenja daje se prednost zbog postizanja boljih i dugotrajnijih rezultata. Interesantno je da deo ove tehnike sprovodi doktor u ordinaciji, a deo pacijent kod kuce, zato se i zove ordinacijsko - kućna metoda. 

 

Procedura uključuje izradu providnih individualnih folija na osnovu pacijentovih otisaka zuba koji se mogi neprimetno nositi tokom noći. Pošto je prošao kratku obuku u ordinaciji, pacijent je u stanju da sam nanese gel u foliju koju zatim unosi u usta. Tretman traje 10 do 14 dana, a rezultati su odlični i odmah vidljivi. Pozavršetku tretmani zubi se tretiraju visokom koncentracijom fluorida. Postupak se moze ponoviti za godinu dana, pa je tako potrebno da pacijent sačuva foliju. 

 

Izbeljivanje zuba laserom

 

Izbeljivanje zuba laserom je metoda koja traje oko 90 do 120 minuta, a podrazumeva postavljanje gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji pri čemu se koriste izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom mekih tkiva i aktivacijom gela spacijalnom lampom.

 

U ekstremnim slučajevima, ukoliko su zubi izuzetno žuti, potrebno je ovu proceduru kombinovati sa kućnom metodom kako bi se dobili željeni rezultati. Po završetku procedure, zubi se tretiraju sa visokom koncentracijom fluorida i pastom sa ACP (amorfnim kalcijum fosfatom). 

 

Izbeljivanje zuba hladnim svetlom

 

Ovo je profesionalna procedura koja traje oko 30 do 45 minuta. Pre samog izbeljivanja potrebno je uzeti detaljnu anamnezu, napraviti detaljan pregled zuba i desni, popraviti kvarne zube, zameniti stare, loše i sive plombe, odstraniti tvrde i meke naslage i ispolirati zube, odrediti nijansu zuba po ključu boja i napraviti foto dokumentaciju. Sama metoda podrazumeva aplikaciju specijalnog gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji pri čemu se koriste izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima. 

 

Na Vama je da odlučite koju ćete metodu izabrati. Najbolje je da se oko toga konsultujete sa svojim stomatologm. To možete učiniti u svakom trenutku u ordinaciji http://www.dentalimplant.rs/ U svakom slučaju imajte u vidu da je samo zdrav i lep osmeh pravi osmeh!O Autoru

Sa dugogodišnjom tradicijom i iskustvom, naš tim se usko specijalizovao za pružanje usluga iz domena zubne implantologije i oralne hirurgije. Sada poslujemo na više lokacija u Beogradu. Centar za savremenu stomatologiju i implantologiju Dental Implant vodi dr Ivan Stojanović-implantolog, sa svojim stručnim timom koji se uspešno bavi implantologijom i oralnom hirurgijom. 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Sve što je potrebno da znate o metodama izbeljivanja zuba