Aronija –blago skromne ljekovite ljepotice

Napisao/la: Marshall83

Ukupan broj reči: 2562 | Datum: 8 07 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLVojvođanski voćnjaci su nekada bili prepuni ovom biljkom. Voćari su ih uzgajali u periodu dok je postojala nekadašnja SFR Jugoslavija. Fabrike su otkupljivale ovu biljku i ona je bila osnovni sastojak svih sirupa i sokova. Predtavljala je dodatnu aromu, prirodni ekstrakt za voćne sokove, džemove ili marmelade. Njena ljekovitost naučnici otkrivaju tek u novije vrijeme, tako da ova dragocjena biljka  više nije samo pomoćni supstrat voćnih namirnica. Zbog svoje izuzetne ljekovitosti počinje da se uzgaja i koristi kao osnovna ljekovita namirnica.

Crnoplodna i crnolisna aronija spadaju u porodicu ruža. Prvo su je otkrili na istočnom dijelu Sjeverne Amerike. Indijanci su  je upotrebljavali u ljekovite svrhe koristeći je u ishrani. Sušili su bobice aronije i zimi ih upotrebljavali kao lijek protiv proljeva i želučanihi crijevnih bolesti. Ljeti su koristili njen korijen i list, sušili ih i pravili od nje čajeve kojima su rješavali iste tegobe.  Čaj od aronije je dobar za zaustavljenje krvarenja otvorenih rana tako da su sjevernoamerički Indijanci njom liječili mnoge povrjede. Arronija je divna ukrasna biljka. Kao takva prvo se počela koristiti u Evropi. Sadili su je u engleskim kraljevskim vrtovima. Ova grmolika biljka, sa listovima koji žare, u mjesecu maju ima prekrasne bijele cvjetiće. Ona je otporna i na mraz tako da može opstati  čak i zimi u sibirskim krajevima. Zbog toga je u Rusiji, Finskoj i Švedskoj dobila naziv sibirska borovnica. Ona ne zahtijeva mnogo njege, ni prskanje, ovo je jedna nezahtjevna biljka. Njen grm može da naraste i do 2.5 m, a u mjesecu septembru daje mnoge plodove. Već druge godine nakon sađenja će vam se isplatiti ova bobičasta biljka, jer će roditi oko 30 cvjetova na svakoj grančici. Branje plodova se može odužiti i do mjeseca novemra jer oni opstaju dugo svježi, bez obzira koliko protekne vremena od njihovog zrenja.

Aronija ljekovita svojstva: podrazumjevaju uticaj na širok spektar tegoba koje mogu zadesiti organizam čovjeka.  Pomaže prilikom migrena, smanjuje glavobolju jer podstiče cirkulaciju u krvi. Osobe koje imaju problema sa štitnom žlijezdom takođe mogu koristiit polodove ove biljke jer ona poboljšava rad štitnjače. Smanjuje šećer u krvi, krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju, ona faktički čisti krv i umanjuje upale proširenih vena. Umiruje želučanu nervozu i pomaže kod oboljenja izazvanim čirom na želucu. Zustavlja proljeve i rješava crijevne tegobe tako što smiruje grčeve i bolove prouzrokovane lošim metabolizmom. Mnogo pomaže kod problema sa jetrom i žuči: žučani kamenac, upale žučnog mjehura, pojave žutice, zatim poboljšava rad jetre neutralizujući štetne tvari iz organizma.

Od ove biljke odličan je sok koji mogu konzumirati i odrasle i mlađe sobe bez straha od štetnog uticaja. To je u stvari čaj koji se pravi od bobica aronije.  Poboljšanje kompletnog imunog sistema donosi konzumiranje ove biljke. Možete je pripremati u obliku kašica, džemova i marmelada, kao dodatak kolačima, želeima uz kombinaciju sa raznim voćem. Ona daje divnu aromu i boju i time poboljšava kvalitet raznih voćnih proizvoda. Plodovi se mogu sušiti, sjeckati, samljeti cijediti i tako koristititi kao dodatak svim vrstama jela.

Toliko ljekovita, korisna i mnogo rasporstranjena biljka može biti dio svakog vrta. Ne zahtjeva mnogo prostora a čini lijep ukras svakom prirodnom bogatstvu. Njena nezahtjevnost u uzgoju joj je velika prednost. Pored toliko važnih korisnih svojstava ove biljke šteta je ne posaditi njen grm i uživati u blagodatima ljekovite ljepotice sa bijelim cvjetovima i crvenim plodovima.O Autoru

Entuzijasta i profesionalni pisac i saradnik brojnih sajtova.

Ocena: 5.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zdrav doručak

Ćilibar i njegova blagotvorna svojstva

Prvi utisak- slagalica lepote i zdravlja

Kako postići željenu erekciju?

Najposećeniji sajtovi o zdravlju

Sindrom policističnih jajnika: Dijagnoza

Koliko se uspešno ugrađuju zubni implanti?

Simptomi i lečenje zubobolje

Kako se najlakše izboriti sa hemoroidima

Prednosti korišćenja elektronske cigarete

Loš uticaj dugotrajnog sedenja na zdravlje

Vežbe za mršavljenje kod kuće

Kako skinuti veliki stomak

Kako povecati grudi prirodno ?

Šta je to Streptokokna upala grla?