Mit o unosenju previse proteina

Napisao/la: Nikola mrsavljenje.co

Ukupan broj reči: 344 | Datum: 5 07 2012 | komentari: 1Verzija za štampu

Preuzmi HTMLKada su u pitanju dijete i programi ishrane postoje razne iluzije i mitovi. Jedna od najrasprostranjenijih iluzija je i unos "previše" proteina.

Postoji dosta teorija o tome da li je čovek po svojoj prirodu biljojed koji se prilagodio na konzumiranje hranljivih supstanci životinjskog porekla ili obratno. Kako god da se okrene, mi smo sada prilagodjeni unosu životinjske hrane koja se velikim procentom sadrži od proteina. Takodje, znamo da je veliki deo našeg tela sačinjen od proteina.

Kada su u pitanju dijete i mršavljenje, priča se o dve glavne negativne strane velikog unosa proteina:

1. Štetnost za bubrege
2. Izbacivanje kalcijuma iz organizma 

Glavna uloga bubrega je prečišćavanje krvi od negativnih materija. Oni takodje oklanjaju nusprodukte procesa razlaganja proteina, pa se govori o tome da tokom dijete ili programa ishrane u kojem se unosi povišena količina proteina dolazi do opterećenja bubrega u smislu da se stvara više materije koju on treba da isfiltrira. Uzimajući u obzir činjenicu da bubrezi neprestano rade i da dnevno isfiltriraju oko 120 litara krvi , dolazi se do zaključka da je opterećenje koje se na njih vrši ovakvom dijetom praktično trivijalno.

Što se kalcijuma tiče, do te zablude je došlo kroz studije kratkoročnog efekta povišenog unosa proteina, čiji je rezultat bio smanjen nivo kalcijuma. Medjutim, studijama dugoročnog uticaja povišenog nivoa proteina došlo se do zaključka da se nivo kalcijuma ne smanjuje, nego naprotiv da se povećava! Tako da je dokazano da je povišen unos proteina dobar za kosti.

Proteini su veoma kvalitetan izvor energije i predstavljaju osnovne gradivne jedinice mišića, tako da njihov unos ne samo da nije štetan već je izuzetno poželjan i kao takav predstavlja sastavni deo raznih dijeta i programa mršavljenja.O Autoru

Dijete i mršavljenje

Ocena: 5.0

Komentari

6 07 2012 at 9:54, by Guest
Hvala na korisnim informacijama, oduvek me je interesovalo da li proteini mogu biti stetni...Još članaka iz ove Kategorije

Danska dijeta

Vegetarijanska dijeta

Uspešno mršavljenje u 6 koraka

ATKINSONOVA DIJETA ZA MRSAVLJENJE

UN DIJETA 90 DANA

Zašto je Herbalife program mršavljenja bolji od klasičnih dijeta

Mit o unosenju previse proteina

Smrsajte zdravo, zdrava ishrana

Jednostavan vodič za mršavljenje

Dijeta od soka od kupusa

Bolji metabolizam - manje kilograma

Dijete - Mrsavljenje - Za 2 meseca 14 kg manje!