Antibebi pilule za kontracepciju

Napisao/la: Mika

Ukupan broj reči: 469 | Datum: 3 10 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLAntibebi pilule ili tablete za kontracepciju već pola veka predstavljaju jedan od najpouzdanijih načina kontracepcije. Najpouzdanije su zato što su efikasne. Smatra se da su efikasne u preko 99% slučajeva.
Pilule ne utiču na reproduktivnu sposobnost žene, jer se mogućnost začeća ponovo vraća po prestanku uzimanja pilula.

Svrha kontracepcije

Zašto je uopše kontracepcija važna? U današnje vreme se porodica sve više planira, pa tako i dobijanje dece. Mnoge žene žele prvo da završe školu, fakultet, pa da se zaposle i onda da osnuju porodicu. To je sasvim normalan redosled. Neželjena trudnoća može da poremeti ove planove.  Naravno i trudnoća može da se prekine, ali to je fiziološko stanje, a ne bolest, pa prekid trudnoće u mentalnom i fizičkom smislu može da ostavi posledice. A da ne pričamo o gašenju života koji tek počinje. Zato je uvek bolje koristiti kontracepciju, nego prekidati neželjenu trudnoću.

Pilule prepisuje ginekolog

Ranije su antibebi pilule sa upotrebom nosile izvestan rizik, jer predstavljaju hormonsku metodu kontracepcije, ali danas je pilula toliko usavršena da se rizik sveo na minimum. Osim toga današnje pilule se piju svakodnevno u isto vreme i pružaju gotovo stoprocentnu zaštitu od trudnoće. Postoje i pilule koje se ne piju za vreme menstruacije. Trebalo bi dakako, da se pre početka upotrebe pilula ili drugih metoda kontracepcije, posavetujete sa vašim ginekologom. Pilule će vam prepisati vaš ginekolog nakon pregleda i upoznavanja sa mogućim kontraindikacijama.

Nedostaci

Nedostatak antibebi pilula je što se u prvom mesecu upotrebe ponekad mogu javiti neželjeni efekti u vidu glavobolje, vrtoglavice, napetosti u grudima, krvuckanja. Ovi efekti obično polako jenjavaju sa dužom upotrebom, ali ginekolog može na vaš zahtev i da vam promeni pilule.  Pilule za kontracepciju ne pružaju zaštitu od polnih bolesti.

Prednosti

Prednosti antibejbi pilula su kao prvo efikasnost, koja je gotovo stoprocentna. Zatim mogu da ih koriste mlade devojke i žene. Regulišu menstrualni ciklus, tako što smanjuju bol, dužinu trajanja i obilnost krvarenja. Smanjuju se problemi sa masnom kosom i kožom, manji je rizik od upala, pa čak i nastanka karcinoma.

Ostale metode kontracepcije

Postoje i druge metode kontracepcije, kao što su kondom, spirala, dijafragma itd. Koja je od ovih metoda najbolja? To je individualna stvar. Zavisi od vaše starosne dobi, zdravstvenog stanja, reakcije organizma i sl. a to će najbolje da zna vaš ginekolog.O Autoru

Nešto malo o zdravlju i svakodnevici

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Antibebi pilule za kontracepciju