Stvaranje prostora i vremena za meditaciju

Napisao/la: NewMystic

Ukupan broj reči: 795 | Datum: 22 07 2010 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTML 

Ako možete stvoriti posebno mesto - mali hram ili prostor u kući gde možete meditirati svaki dan - onda nemojte koristiti taj prostor ni za koju drugu svrhu, jer svaka svrha ima svoju vibraciju. Koristite taj prostor samo za meditaciju i ni za šta drugo. Onda će prostor postati nabijen i čekaće vas svakog dana. Prostor će vam biti od pomoći, samo mesto će stvarati odredjenu vibraciju, odredjenu atmosferu u kojoj lakše možete ići dublje i dublje. To je razlog zašto su stvoreni hramovi, crkve i džamije - samo da bi se imalo mesto koje postoji samo za molitvu i meditaciju.

 

Ako možete odabrati stalan sat za meditaciju, to takodje jako pomaže jer vaše telo, vaš um, je mehanizam. Ako ručate u odredjeni sat svaki dan, vaše telo počne vapiti za hranom u to vreme.

 

Kad kažem da meditirate, znam da kroz meditaciju niko ne stiže; ali meditacijom stižete do tačke u kojoj ne-meditacija postaje moguća.

 

Ponekad se možete čak i poigrati s time. Ako obično ručate u jedan sat, a časovnik pokazuje da je upravo jedan sat, osetićete glad – čak iako časovnik nije ispravan i tek je jedanaest ili dvanaest sati. Pogledate na časovnik, a on pokazuje jedan sat, i odjednom osetite glad. Vaše telo je mehanizam.

 

Vaš um je takodje mehanizam. Meditirajte svaki dan na istom mestu, u isto vreme, i stvorićete glad za meditacijom u svom telu i umu. Svaki dan u to odredjeno vreme vaše telo i um će vas pitati da udjete u meditaciju. To će vam pomoći. U vama nastaje prostor koji će postati glad, žedj.

 

To je vrlo dobro u početku.

 

Osim ako ne dodjete do tačke kada je meditacija postala prirodna i možete meditirati bilo gde, na bilo kojem mestu, u bilo koje vreme - do tog trenuka, koristite ova mehanička sredstva tela i uma kao pomoć.

 

Kad ugasite svetlo, kad zapalite u sobi odredjeni mirisni štapić, kad imate odredjeno odelo, kad postignete odredjeno raspoloženje, odredjenu mekoću, kad imate odredjenu vrstu prostirača, kad zausmete odredjen položaj tela, stvorili ste odredjenu atmosferu.

 

Sve to pomaže, ali ne dovodi do meditacije. Kod nekog drugog čoveka, sve to može postati i prepreka. Čovek mora naći vlastiti ritual, koji je tu jednostavno zato da vam pomogne da se osećate udobno i da čekate, meditacija se odgodi; Bog vam dolazi poput sna, Bog vam dolazi poput ljubavi. Sami to ne možete ni hteti ni iznuditi.

 

Meditacija je ključ za otvaranje vrata misterija egzistencije.

 

 O Autoru

Meditacija u praksi je portal koji se bavi meditacijom, duhovnošću i zdravljem na praktičan način. Možete ga pratiti putem RSS

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Kristaloterapija i Meditacija Tehnike sa Kristalima

Stvaranje prostora i vremena za meditaciju

Šta je to meditacija