Kako poboljšati koncentraciju

Napisao/la: Socrates

Ukupan broj reči: 780 | Datum: 3 03 2010 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLU ovom članku ćemo govoriti o poboljšanju koncentracije pomoću par praktičnih vežbi koje se mogu svrstati u jednostavne vežbe meditacije ali zapravo ne zahtevaju nikakav preteran napor kao i niti neko posebno predznanje. 

Koncentracija je vrsta selektivnog fokusiranja naše pažnje na samo jedan aspekt ili stvar ignorišući ostale. Ako možemo da fokusiramo svoju pažnju duži period vremena na samo jedan proces ili stvar, ući ćemo u stanje koje se naziva mentalna koncentracija.

Koncentracija je neophodna za uspeh u bilo kom poslu ili u bilo kojoj aktivnosti kojom se bavimo. Koncentracija je način da usmerimo našu energiju u željenom smeru. U svakodnevnom životu, dobra koncentracija je voma važna za pravilno funkcionisanje, da bismo mogli da vodimo svoje aktivnosti, pa čak i da  bismo mogli da saslušamo drugoga i da funkcionišemo na pravi način u društvu.

Mnogi ljudi danas pate od nedostatka koncentracije. Ovaj problem se javlja kako kod dece tako i kod odraslih, i može da se javi nezavisno od bilo kakve bolesti ili poremećaja. Za ove ljude je veoma važno znati kako poboljšati koncentraciju.

Meditacija, uprkos nekim verovanjima, je uvek dobar način da se reše izvesni lakši problemi koji su u domenu psihe. Zašto je to tako. Zato što se rešenje traži unutar svog sopstvenog bića gde se i može sagledati pravi uzrok za neko problematično ponašanje ili problem.

Kada se radi o specifičnom problemu poremećene koncentracije, opisaćemo par relativno jednostavnih metoda. Neke od njih koriste disanje, druge vizuelizaciju a treće običnu meditaciju.

Jednostavne tehnike koncentracije

Obično, poboljšanje koncentracije nije težak zadatak. Ali problem leži u redovnom vežbanju i disciplini u praktikovanju tehnika za pojačavanje koncentracije. 

Veoma jednostavna tehnika zen meditacije se sastoji u zurenju u tačku na zidu.

Odaberite beli zid sa jasno označenom sićušnom crnom tačkom. Zurite nekoliko minuta bez da se pomerate i bez treptaja očnih kapaka. Videćete da to nije lak zadatak. Nemojte se obeshrabriti ako niste u stanju da radite ovu vežbu pravilno. Samo primećujte sve što se događa u vama i vratite svoju pažnju nazad na odabranu tačku.

Druga podjednako dobra tehnika koncentracije je gledanje u plamen sveće.

Veoma slično prvoj, ova tehnika se radi tako što gledate u plavi deo plamena sveće nekoliko minuta. Nemojte navaljivati na sebe previše ako niste u stanju da gledate mirno. Svaki put iznova vratite svoju pažnju na plamen i posmatrajte vaše misli i osećanja bez uplitanja. Zatim zažmurite i gledajte u odraz plamena na platnu vašeg unutrašnjeg ekrana.

Vremenom ćete biti u stanju da držite svoju pažnju fokusiranu na objekat duže vreme i vaša će se koncentracija poboljšati.

Tehnika jednostavne meditacije za poboljšanje koncentracije je u izvesnu ruku suprotna predhodnim. Ona se ne sastoji u fokusiranju pažnje već u nastojanju da se opustite i da ne radite apsolutno ništa.

Samo zatvorite oči i pokušajte da budete neutralni na koju god misao ili osećanje vam dođe u opseg vaše svesti. Ovo je lakše reći nego uraditi, ali svejedno pokušajte da ne radite ništa i nemojte se ni za šta vezivati bar nekoliko minuta. Sve misli i sva osećanja mogu slobodno doći do vas ali vi budite neutralni prema njima. Primetićete koliko je to teško ali je to u isto vreme veoma korisno. na ovaj način ćete moći da delimično oslobodite svoj um i nakon toga će vam koncentracija ići mnogo bolje i lakše. O Autoru

Za kraj par korisnih stranica gde ćete moći dalje da naučite ponešto vezano za koncentraciju i poboljšanje koncentracije.

http://www.squidoo.com/meditation-techniques-for-concentration

http://www.psitek.net/pages/PsiTekPMI4.html

Tajna uspešne koncentracije je praksa. Počnite polako i posvetite se PRAKSI, bilo ovim vežbama koje su opisane u ovde ili nekim drugima. Što se više posvetite to će uspeh biti veći. Redovan ritam vežbanja je ključ u postizanju kontinuiteta što dodatno pojačava koncentraciju.

Jedini način da se izdignete iznad proseka i da postanete majstor u nekoj oblasti života je da naučite kako da poboljšate svoju koncentraciju do savršenstva.

Izvor: http://www.kristali.rs/zdravlje-i-fitnes/mentalno-zdravlje/kako-poboljsati-koncentraciju.html

Ocena: 4.5

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Kako poboljšati koncentraciju