Maslinovo ulje, zašto je baš ono naš izbor

Napisao/la: Milica

Ukupan broj reči: 1104 | Datum: 25 01 2016 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLU današnje vreme većina domaćica koristi ulje za pripremu omiljenih jela i salata. Naravno, postoji i veliki izbor ulja. Od jeftinijih do skupljih, od manje kvalitetnih do kvalitetnih. Sigurno ćemo se svi složiti da je maslinovo ulje ona zlatna sredina, ako ne i u gornjem delu zamisljene tabele kvaliteta ulja.

Na njemu ne samo da mozemo spremati ukusna jela, ili neke mediteranske salte. Maslonovo ulje možemo koristiti kao jedan od sastojaka za pravljenje ukusnih marinada ili neki etericnih ulja po principu “uradi sam“.

Ovo ulje se dobija od svežih maslina čije je stanište najčešće mediteran (Italija, Grčka i Španija). Za sam ukus ove biljke presudnu ulogu igraju klima, zemljište i proces gajenja.

Ako još znamo da je ulje od maslina bogatije sa vitaminima, proteinima i mineralima u odnosu na sincokretovo, sledeci put nećemo imati nikakvu dilemu koje ulje da kupimo. Bitno je naglasiti da se ovo ulje savršeno “slaže“ sa velikim brojem začina i začinskog bilja.

Maslinovo ulje i njegova primena u kuhinji          

Sam broj kombinacija ovog ulju i nekih drugih sastojaka prilikom pripreme salate i drugih jela je praktično beskonačan. Ali ako želite probati nešto zaista ukusno, naš predlog su vam Špageti sa malinovim uljem, čilijem i belim lukom. Ovo je jedan od najčešćih vegeterijasnkih sosova u Italiji.

Šta nam je potrebno ?

·         1 pakovanje špageta

·         2dl maslinovog ulja

·         3 čena belog luka

·         1 ljuta paprika sitno iseckana (u zavisnost šta volite sami odaberite nivo ljutoće)

·         Peršun (ili bosiljak) sitno iseckan

Prokuvajte štageti testo u vodi kuju ste prethodno zasolili. (ako imate morsku so tim bolje)

Zagrejte ulje na tihoj vatri, i u njega dodajte iseckani beli luk. Mešajte to minut-dva ali pazite da vatra nije jaka jer beli luk veoma lako izgori. U jednu šolju uspite malo vode ,  tu stavite čili paprike, peršun i so. To malo promešajte i uspite u tiganj (gde vam je beli luk) i sve to kuvajte par minuta na na tihoj vatri.

Kada vam je testo skuvano, lagano ga dodajte u sos i ostavite jos par trenitaka na laganoj vatri. Prijatno!

 

Zdravstveni benefiti ulja od maslina

Složili smo se da je maslinovo ulje bez premca. Neka istraživanja su pokazala da se ovo ulje iz dana u dan sve više i više koristi. Zapravo, ovo ulje je kamen temljac zdrave ishrane. Dovoljno je reći kako se veruje da maslina “leči“ veliki broj bolesti.

Zbog toga što sadrži veliku količinu vitamina E masline su odličan antioksidans.

Odličan su borac protiv: lošeg varenja, bolesti srca, bronhitisa i astme, reume, dijabetisa i jos mnogo toga.

Ovo ulje nije samo nešto čime ćete preliti salatu, ono je veoma dobro za zdravlje vase kose, kože i noktiju. Razlog toga je skvalen (Squalene). Skvalen je jedinjenje kojim je maslina prebogata, a ono se neretko koristi u proizvodnji kozmetičkih preparata.

Bol u mišićima možete ublažiti ako ovo ulje utrljate na mesto na kom je bol prisutan.

Zaštitite se od sunca uz pomoć ovog ulja. Razlog je delovanje vitamina E, polinezasićenih masti i provitamina A.

Ovo su samoneke od prednosti korišćenja maslinovog ulja.  Lista je zaista dugačka, ali verujem da je i ovo dovoljno za konačan izbor.

 

Na kraju krajeva, dovoljno je pogledati nekog planetarno poznatog kuvara da vidimo koje ulje koristi. Jedno je sigurno. U marketu više nećemo imati dilemu.O Autoru

Milica M. - autor brojnih članaka o lepoti, zdravlju i prirodnoj medicini. 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Kurje oko na stopalu

Maslinovo ulje, zašto je baš ono naš izbor

sezonske virusne infekcije

Lekovito bilje - Prirodno lečenje

Iskustva sa Rejši proizvodima

Može li Rejši pomoći kod lečenja karcinoma

Rejši proizvodi - pobiljšavaju imunitet