Eterična ulja i njihov značaj

Napisao/la: zinolau

Ukupan broj reči: 268 | Datum: 7 09 2011 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLEterična ulja su bistre i aromatične tečnosti, koje se dobijaju iz aromatičnih biljaka destilacijom pomoću vodene pare. Reč eter potice iz grčkog jezika i znači nebo, eterično znači nebesko, i taj pojam pokazuje koliko značaja se nekad davalo ovim supstancama. One se nazivaju i esencijama, jer one i jesu sama suština biljaka. Koncentracija eteričnog ulja u biljkama je jako mala, pa je potrebno puno biljnog materijala za dobijanje male količine eteričnog ulja.  Eterična ulja imaju vrlo malu molekularnu masu pa lako prodiru kroz kožu (masažom i kupkama), a onda putem krvotoka dolaze do pojedinih organskih sistema na koje se vežu.

Primena ovih ulja je široka, a najzastupljenija su u farmaceutskoj industriji (lekovi, pomoćna lekovita sredstva), kozmetičkoj industriji (parfemi i sredstva za negu i ulepšavanje lica i tela), prehrambenoj industriji (čajevi, alkoholni i bezalkoholni napici, bombone) a koriste se i u medicinske i terapeutske svrhe.

U Leskovcu vec nekoliko godina postoji privatno preduzeće "Etols" koje se bavi proizvodnjom eteričnih ulja, natrijum ustinata i preradom lekovitog i aromatičnog bilja. Osnovne proizvode ovog preduzeća sačinjavaju eterična ulja kleke (borovnice), kima, majčine dušice, anisa, matičnjaka, žalfije, lavande, nane, ruzmarina i dr. Pozitivni efekti primena ovih ulja su brojni, i njihova svakodnevna upotreba može neutralisati i ublažiti brojne tegobe i bolesti i znatno pospešiti kvalitet vašeg života.

http://www.etols.rs/O Autoru

http://www.etols.rs/

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Kako se rešiti bubuljica sa lica

Masaza energijom

Eterična ulja i njihov značaj