Koliko su zdravi lešnici?

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 1044 | Datum: 11 04 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLLešnik je plod biljke koja se zove leska. Ova biljka raste kao razgranati žbun i dostiže prosečnu visinu od 3-8 metara, mada postoje i primerci koji dostižu i 15 metara.

Lešnik je poznat kao veoma zdrava namirnica. U jezgru lešnika se nalaze izuzetno hranljive i lako svarljive materije.

U lešniku se nalaze proteini i vitamini B grupe, pretežno vitamini B1 i B6. Pre svega, ovi vitamini dobro utiču na povećanje mišićne mase i energije u organizmu, a pozitivno utiču i na koncentraciju i nervni sistem u celosti. Unos vitamina B6 se posebno preporučuje trudincama kako bi se izbegla post-porđajna depresija, jer je vitamin B6 odličan za prevenciju depresije.

Pored vitamina B u lešniku se nalazi i vitamin A, koji povoljno utiče na kosu i kožu, jača zube i skoro sve unutrašnje organe kao i imunitet celokupnog organizma.

Još jedan od „dobrih“ sastojaka ploda leske je vitamin E koji utiče pozitivno na krvne sudove i čuva srce i održava vitalnost kože.

Tu su i vitamini F i K koji takođe pozitivno utiču na kožu i kosu, ali i na metabolizam.

Lešnik sadrži materije koje utiču na smanjenje nivoa holesterola, a to su Omega 3 i Omega 6 kiseline. Unošenje ovih supstanci je jako poželjno jer održavaju vitalnost organizma.

U jezgru lešnika se nalaze minerali kao što su magnezijum, cink, kalcijum, fosfor, gvožđe i bakar. Uz to je i jedna od energetski najvrednijih namirnica.

Pored veoma zdravog ploda, u prehrani se koriste i list i kora leske jer se iz njih dobija tanin. Cvetne rese leske se koriste za prevenciju i lečenje žutice, niskog krvnog pritiska i upale pluća. 

Primena lešnika u prehrambenoj industriji je veoma široka. Svi volimo čokoladu sa lešnikom ili krem sa kakaom i lešnikom (eurokrem). Naravno, pošto je veoma ukusan lešnik se konzumira i sirov, pečen ili osušen.

Malo je poznato da se lešnik koristi i za proizvodnju putera od lešnika koji se smatra kvalitetnijim od putera od kikirikija jer je hranljiviji.

Od lešnika se može proizvoditi i brašno, koje se koristi prilikom proizvodnje slatkih prehrambenih proizvoda.

Ulje lešnika je još jedan vid korišćenja ove zdrave namirnice. Poželjno je koristit ga svaki dan, a najviše se korisiti uz morske plodove i u salatama.

 

Brojni su pozitivni efekti lešnika na ljudsko zdravlje. Ovde smo naveli samo neke od njih. Ukoliko želite da ovu ili neku drugu značajnu namirnicu detaljnije obradimo u stručnom radu, slobodno nam pošaljite upit mailom.O Autoru

Za 6 godina postojanja SD Grupe sajtova, u okviru koje posluje i Seminarski-Diplomski.Com, postali smo apsolutni lideri u izradi seminarskih, diplomskih, master, maturskih i magistarskih radova u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Za 6 godina postojanja SD Grupe sajtova, u okviru koje posluje i Seminarski-Diplomski.Com, postali smo apsolutni lideri u izradi seminarskih, diplomskih, master, maturskih i magistarskih radova u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

HRONO ISHRANA I HRONONUTRICIJA

Koliko su zdravi lešnici?

Mesečeva dijeta za mršavljenje

Hrono dijeta za efikasno mršavljenje

Likopen kao jedan od važnih antioksidanasa

Namirnice - kisele i bazne

Noni - jačanje imuniteta