Likopen kao jedan od važnih antioksidanasa

Napisao/la: dijeta

Ukupan broj reči: 432 | Datum: 21 11 2011 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLSvako je čuo o važnosti supstanci koje zovemo antioksidansima. Ove supstance unosimo putem hrane i zato se sve više govori o potrebi da se svakodnevno unose u naš organizam. Sigurno jedan od bitnijih nutritijenata ovog tipa je LIKOPEN.

Kada govorimo o antioksidansima iz grupacije karotenoida, prvo što pada na pamet je beta karoten - to je veoma poznati antioksidans. Ali beta karoten nije i najjači u čitavoj grupi. Najjači antioksidans je likopen.

Likopen je crveni karotenoid, zastupljen u voću i povrću kao što su paradajz, lubenica i crveni grejpfrut. Najviše ga ima u ljusci od paradajza. Danas se ovaj antioksidans dobija u velikoj meri od paradajza, a u manjem opsegu od papaje, guave, lubenice i grejpa.

Preporučena doza likopena za dnevno unošenje u organizam je od pet do deset miligrama.

Naš organizam nije u stanju da sam proizvede antioksidanse iz grupe karotenoida, pa zato smo u potpunosti zavisni od njihovog unosa spolja.
 
Likopena najviše ima u zrelom paradajzu koji se konzumira u periodu kada pod dejstvom sunca sazre svake godine. Koncentracija likopena u paradajzu koji se gaji u plastenicima je mnogo manja od one u prirodnom organski gajenom paradajzu. Ova razlika se ogleda direktno u koncentraciji - likopen u letnjem paradajzu se sadrži  od 10 do 15 miligrama na svakih sto grama paradajza dok u veštački gajenom ispod plastenika nalazi se svega jedan miligram na sto grama proizvoda.

Da bi se pospešila apsorpcija likopena, moguće je kozumirati gotove proizvode koje sadrže paradajz. Kuvanjem paradajza se uništavaju razna jedinjenja koja vežu u svom sastavu likopen i tako ga čine teže dostupnim organizmu. Kuvanjem se ta jedinjenja razaraju i likopen postaje ponovo dostupan za brzu apsorpciju u organizmu. Tako, likopen se brže apsorbuje iz proizvoda dobijenih obardom kao i uz dodatak masti i ulja.
 
Zbog svojih antioksidantnih osobina likopen je veoma dobar za jačanje imunog sistema organizma i za normalan rad srca.

Naučna ispitivanja su pokazala da likopen ima zaštitnu ulogu kod pojave karcinoma prostate, kao i u smanjenom riziku oboljevanja od karcinoma želuca, dojke i kože. 

Likopen štiti kožu od pojačanog UV zračenja i ima četiri puta veću efikasnost u tom pogledu od beta karotena.O Autoru

Saznajte više o dijeti na forumu dijeta.in.rs. Na ovom forumu možete saznati o raznim vidovima dijete, između ostalog i o načinu mršavljenja koji se zove UN dijeta.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

HRONO ISHRANA I HRONONUTRICIJA

Koliko su zdravi lešnici?

Mesečeva dijeta za mršavljenje

Hrono dijeta za efikasno mršavljenje

Likopen kao jedan od važnih antioksidanasa

Namirnice - kisele i bazne

Noni - jačanje imuniteta