Namirnice - kisele i bazne

Napisao/la: Abu

Ukupan broj reči: 357 | Datum: 29 10 2009 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLHrana se može klasifikovati na razne načine, prema sastavu, poreklu, nutritivnoj vrednosti ili raznim drugim karakteristikama. Poznavanje hrane i njenog uticaja na organizam je veoma važno za zdrav i uspešan život. Da li ste ikada razmišljali o tome da namirnice mogu da bude kisele i bazne? Ova vrsta podele hrane se zasniva na skali pH vrednosti koja može da ide o 0 do 14. Dobro je poznato da sve supstance koje imaju pH vrednost do 7 su kisele a od 7 nagore su bazne.  Prema ovoj podeli možemo razlikovati hranu visoke, srednje i niske kiselosti, kao i visoke, srednje i niske baznosti.

Zašto je bitna ova podela? Jednostavno, zato što postoji mišljenje da hrana koja je povećane kiselosti nije zdrava.  Nisam siguran da postoje dokazi za ovu tvrdnju ali se ona često može čuti u krugovima koji propagiraju alternativnu ishranu. Tvrdi se da je bazna hrana, sa druge strane, pogodna za pravilnu i zdravu ishranu.

Da vidimo onda koje su kisele namirnice. Tu pre svega spadaju namirnice životinjskog porekla, kao što su meso i suhomesnate prerađevine. Skoro sve vrste mesa, juneće, teleće, goveđe, pileće, svinjetina, jagnjetina i ćuretina su namirnice visoke kiselosti. Organizam mora da utroši prilično energije da razloži ovu vrstu hrane i da poništi njihovu kiselost. Neke vrste zrnastog voća i mahunarke spadaju u sredne kisele namirnice, kao i proizvodi od mleka i samo mleko. Od voća u kategoriju niske kiselosti spadaju brusnice.

Bazna hrana obuhvata voće i sušeno voće, i dobar deo povrća. Šušeno voće je čak na vrhu liste izrazito bazne hrane, pogotovo suve kajsije i suvo grožđe. Nije ni čudo onda što je bazna hrana pogodna za zdravlje. Čak i neki jogurti, soja, repa, kesten, paradajz i paprika su u ovoj kategoriji bazne hrane.

Imajte na umu da je većina pića, bezalkoholnih i alkoholnih takođe kisela vrsta namirnica. Koka kola, kafa, pivo, svi oni su pojačane kiselosti. Zaključak izvedite sami.O Autoru

Više o vrstama hrane prema kiselosti možete saznati na mojoj stranici koja govori detaljnije o podeli hrane prepa stepenu aciditeta.

Zdrava hrana je imperativ zdravog života. Pravilna ishrana pogoduje celokupnom organizmu, fizičkom, mentalnom i emocionalnom sklopu čoveka.

Ocena: 5.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

HRONO ISHRANA I HRONONUTRICIJA

Koliko su zdravi lešnici?

Mesečeva dijeta za mršavljenje

Hrono dijeta za efikasno mršavljenje

Likopen kao jedan od važnih antioksidanasa

Namirnice - kisele i bazne

Noni - jačanje imuniteta