Elektronske cigarete – zakonski ograničene kao duvanske ili ne?

Napisao/la: Enterijer Stana

Ukupan broj reči: 1159 | Datum: 4 06 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLOd kako su na snazi pravila o pušenju na javnim mestima, u kancelarijama i kafićima, pušači traže alternative kojima bi zadovoljili svoju zavisnost, a da ne naruše zakone, kao i da ne ugroze pasivne pušače oko sebe. U našoj zemlji još uvek nije regulisano kako se treba ophoditi prema elektronskim cigaretama, koje su u suštini elektronski uređaj (a ne cigareta), ali imaju posledice poput duvanskih cigareta.

Neke zemlje, kao što su Australija, Kanada, Izrael, Meksiko, Brazil, Panama i Ujedinjeni Arapski Emirati zabranile su elektronske cigarete. Prema njihovim zakonodavstvima, isparenje koje korisnici izdišu jednako je zagađenje kao izduvavanje duvanskog idma iz običnih cigareta. Takođe, elektronske cigarete smatrane su jednako poročnim kao duvanske, zvog čega i jeste ograničena njihova upotreba. Elektronske cigarete izazivaju (ili održavaju) nikotinsku zavisnost zbog toga što tečnost kojom su napunjeni rezervoari sadrže deset puta veću koncentraciju nikotina u poređenju sa duvanom.

Evropski standardi u ovoj oblasti

Zakoni koji regulišu korišćenje i prodaju elektronskih cigareta u EU i širom sveta trenutno variraju, a nerešeno zakonodavstvo na tom području predmet je rasprave u mnogim zemljama, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i Evropskoj komisiji. Kada je Evropska komisija predložila neke izmene u ograničenjima za elektronske cigarete, izazvala je negodovanje korisnika zbog toga što je predlog sadržao smanjenje količine nikotina u rezervoarima. To znači da je sa 36 mogućih miligrama nikotina predloženo da najveća dozvoljena količina nikotina bude 4 miligrama po mililitru nikotinske tečnosti, što je devet puta manje, a isto tako je i manje od preparata za odvikavanje od pušenja koji se mogu nabaviti u apotekama. Još jedno predloženo ograničenje jeste u vezi sa nabavkom dopuna za rezervoare, koja propisuje da jedino moguće pakovanje nikotinske tečnosti može da se nabavi u ulošcima od po pola mililitra. To znači da bi svi oni koji su nabavljali dopune „na veliko“, u većim pakovanjima od po 10 mililitara koja su zato i jeftinija, ostali bi uskraćeni i bili bi primorani da pređu na skuplje. U prodaji bi zahvaljujući takvim izmenama i dalje bilo moguće nabaviti veća i koncentrisanija pakovanja nikotinske tečnosti, ali takvi proizvodi bi bili tretirani kao farmaceutski proizvodi, što znači da bi bili podložni nadzoru kao i lekovi, a to znači da bi cene drastično skočile. Protiv ovog predloga Evropske komisije pokrenuta je peticija zbog koje su navedene izmene stopirane.

Potpisnici peticije ukazuju na to da elektronske cigarete ne mogu biti tretirane kao obične cigarete jer one to svakako nisu, već ih treba videti kao elektronski uređaj i zato ne mogu biti u nadležnosti direktive o duvanskim proizvodima. Takođe, ukazuju na nedostatak dokaza o štetnosti dejstva elektronskih cigareta u poređenju sa duvanom kada, naprotiv, postoje istraživanja koja pokazuju da su manje štetne i da se njihova štetna dejstva ne mogu meriti sa štetnošću duvana. Još jedan od argumenata potpisnika peticije jeste da je za lekove protiv zavisnosti od duvana (nikotinski flasteri, žvake i sl.) propisano da mogu da sadrže više nikotina od novog predloga za elektronske cigarete. Peticija je za sada uspela da spreči izmenu propisa u EU, ali novi predlozi će uskoro biti ponuđeni javnosti. O Autoru

Elektronske cigarete http://www.elektronske-cigarete.rs/srpski

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Elektronske cigarete – zakonski ograničene kao duvanske ili ne?

Prirodni načini odvikavanja od pušenja

Zdravstveni rizici konzumiranja cigara