Prvi posjet zubaru

Napisao/la: Trazilica

Ukupan broj reči: 485 | Datum: 30 04 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTML 

Dječji stomatolog vodi brigu o zubima djece od njihovog rođenja pa do 18. godine. Prva posjeta zubaru je jako bitna i važno je da dijete doživi lijepo iskustvo kao bi izbjegao strah od zubara.

Savjetuje se da roditelji budu u kontaktu sa dječjim zubarom već od trenutka kad njihovom djetetu budu izbijali prvi zubići tako će zubar već od ranih godina djeteta biti upoznat za stanjem njihovog oralnog zdravlja.  

Idealno vrijeme da dijete upozna svog zubara je sa jednu godinu i da doživi iskustvo kako je to kad ti zubar gleda u usta. U toj dobi zubići su još zdravi i nema još potrebe za neugodnim ili bolnih stomatološkim zahvatima u ustima.

Roditelji svoje dijete moraju pripremiti na prvi odlazak zubaru. Ne preporučuje se negativno pričanje o zubarima pred djecom. Neki roditelji znaju zastrašivati djecu vađenjem zubi ili davanjem injekcija što kasnije kod djece razvija strah od stomatologa.

Nije samo za djecu stresan prvi odlazak kod zubara već i za njihove roditelje. Ponekad se događa da se roditelji boje zubara pa zbog toga odugovlače odvesti i svoju djecu. Vrlo je bitno da prvi odlazak zubaru djeci ostane u lijepom sjećanju.  Prvi posjet stomatološkoj ordinaciji traje oko 15 do 30 minuta pri čemu se stomatolog više posvećuje djetetu nego li njegovoj usnoj šupljini.  Savjetuje dijete i roditelje o oralnoj higijeni i zdravim prehrambenim navikama.

Kada djeci počnu nicati zubi, roditelji ih trebaju početi učiti o oralnoj higijeni, kupiti im dječje četkice i paste za zube. U početku djeci roditelji četkaju zube, zatim djeca to rade sama uz pomoć roditelja, a sa vremenom se potpuno osamostaljuju. Zbog lošeg održavanja higijene zubi dolazi do karijesa mliječnih zubi.

Prije navršene 7 godine djeteta bi bilo dobro da se napravi prvi preventivni ortodontski pregled.  Ako ima pomicanja zubi u nepravilan položaj potrebno je nositi ortodonski aparatić.

Djeca bi trebala prati zube minimalno 2 puta dnevno i to obavezno prije spavanja dok bi roditelji trebali voditi svoju djecu svakih 6 mjeseci na kontrolu.

Može se sa sigurnošću reći da su lijepi i zdravi zubi djeteta ponos i samim roditeljima jer ipak su oni odgovorni za djetetovo zdravlje do 18. godine.

 

 

 

 O Autoru

Tražilica piše članke o medicinskim uslugama. Stavlja naglasak na stomatologiju i oftalmologiju.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zdrav doručak

Ćilibar i njegova blagotvorna svojstva

Prvi utisak- slagalica lepote i zdravlja

Kako postići željenu erekciju?

Najposećeniji sajtovi o zdravlju

Sindrom policističnih jajnika: Dijagnoza

Koliko se uspešno ugrađuju zubni implanti?

Simptomi i lečenje zubobolje

Kako se najlakše izboriti sa hemoroidima

Prednosti korišćenja elektronske cigarete

Loš uticaj dugotrajnog sedenja na zdravlje

Vežbe za mršavljenje kod kuće

Kako skinuti veliki stomak

Kako povecati grudi prirodno ?

Šta je to Streptokokna upala grla?