Simptomi i lečenje zubobolje

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 1049 | Datum: 7 07 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLZubobolja je najčešći razlog zbog kojeg pacijenti dolaze u stomatološku ordinaciju. Sama bol je neprijatan bolni osećaj koji nam signalizira na destrukciju tkiva. Zbog toga je svaka bol koju osetimo u našim zubima znak da se dešava nešto nepoželjno. U tom slučaju je neophodno zatražiti stručnu pomoć stomatologa. Kako bismo naglasili važnost pravovremene posete stomatoškoj ordinaciji, navešćemo moguće oblike zubobolje i njihovu konekciju sa bolestima i oštećenjima na zubima.

Preosetljivost

Od ovog tipa zubobolje pati ogroman broj ljudi, ali samo mali broj njih zatraži stručnu pomoć stomatologa. Ona se javlja kada zbog nekog uzroka kao što su snažno četkanje, povlačenje desni ili slično, dentin, deo zuba koji se nalazi ispod zubne gleđi, stupi u kontakt sa usnom šupljinom. Dentin se sastoji od malih kanalića koji sadrže nervne završetke pa njegovim nadražajem dolazi do osećaja bola. Bol je po pravilu oštra, poput uboda iglom i javlja se kada pijemo hladnu tečnost, udišemo hladni vazduh ili prilikom pranja zuba. Neretko se javlja kod ljudi koji održavaju vrlo dobru oralnu higijenu jer agresivnim četkanjem uzrokuju povredu desni. Kao posledica ovoga, dolazi do njegovog povlačenja što dalje dovodi do ogoljenja zubnog vrata na kojem se često nalazi zona ogoljenog dentina. Javljanje zubaru i poseta istog je izuzetno bitna u tom trenutku da ne bi oštećenje napredovalo i kako bi se izbegli kasniji neizbežni poduhvati brušenja. U početnoj fazi, bol se može ukloniti jednostavnim korišćenjem dentalnih pasti bogatih fluoridima i mekih četkica za zube.

Pulpna bol

Javlja se kao posledica reakcije zubne pulpe. Pulpa je nerv koji se nalazi u sredini zuba i reaguje na razne spoljašnje nadražaje kao što su karijes, hladna ili vruća hrana i voda, brušenje itd. Pritom, postoje dve vrste ove zubobolje:

Povratna pulpna bol je bol koja nastaje kada je pulpa zuba upaljena. Eliminisanjem uzroka, upala pulpe se može otkloniti kako bi bol prestao. Najčešće se javlja kada na zubu počne da se razvija karijes koji još uvek nije dovoljno duboko napredovao kako bi izazvao nepovratnu upalu pulpe. I ova bol je oštrog karaktera i u najvećem broju slučajeva se javlja kada pijemo hladno piće. Bol traje nekoliko sekundi.

Nepovratna pulpna bol – za razliku od prethodne, ova zubobolja se javlja spontano, a kao posledica se može javiti značajno oštećenje zuba pri čemu je pulpa zuba upaljena do nepovratnog nivoa i zubar će je najverovatnije morati da je ukloni što može dovesti do gubitka vitalnosti zuba. Ova bol je za razliku od prethodne po karakteru tupa, ali jakog intenziteta te pacijent veoma često ne može da odredi koji ga zub tačno boli. Bol je najintenzivnija noću i u ležećem položaju. Ako se ne leči na vreme, upala može da prođe kroz koren zuba u čeljusnu kost i uzrokovati apsces što dodatno može da zakomplikuje oporavak i ozdravljenje.

Parodontna bol

Posledica je upale parodonta – ligamenta koji spaja zub sa kosti. Javlja se u najvećem broju slučajeva kao konsekvenca nelečenja upale zubne pulpe koja prodorom kroz koren zuba dolazi u parodont oko vrha korena zuba. Bol u startnoj fazi nije oštra, ali je vrlo intenzivna i veoma često ne reaguje na konzumiranje lekova za bol. Može izazvati i otok tkiva pored zuba, a ponekad i čitave strane lica. U parodontu se zapravo kreira apsces – ograničena upala koja je pravo žarište bakterija. Ako se ovo stanje ne tretira na vreme može doći do hronične faze, koja je nešto blažeg karaktera, ali se u svakom trenutku može ponovo reaktivirati. Zato je redovno i pravovremeno medicinsko tretiranje ovog stanja veoma važno kako ne bi došlo do gubitka zuba.

Gingivna bol

 

Gingivna bol je konsekvenca upale desni. Izazivač je najčešće iritacija – agresivno pranje zuba, gomilanje zubnog plaka i zubnog kamenca ili nepravilno postavljene  keramičke krunice. Osim bola, može se javiti i krvarenje, posebno pri pranju zuba, crvenilo ili lagani otok. Bol sama po sebi nije jakog intenziteta. Odlazak u stomatološku ordinaciju je važan kako bi se eliminisao uzrok i sprečio dalji progres upale dublje u parodont što može dovesti do težih oblika bolesti i rasklimavanja zuba pa i njihovim gubitkom i vađenjem. U početnoj fazi, ovo stanje se leči skidanjem nataloženog kamenca i profesionalnog čišćenja zuba, kao i edukacijom o pravilnom održavanju oralne higijene.O Autoru

Dental Implant tim je usko specijalizovan za pružanje usluga iz domena zubne implantologije i oralne hirurgije. 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zdrav doručak

Ćilibar i njegova blagotvorna svojstva

Prvi utisak- slagalica lepote i zdravlja

Kako postići željenu erekciju?

Najposećeniji sajtovi o zdravlju

Sindrom policističnih jajnika: Dijagnoza

Koliko se uspešno ugrađuju zubni implanti?

Simptomi i lečenje zubobolje

Kako se najlakše izboriti sa hemoroidima

Prednosti korišćenja elektronske cigarete

Loš uticaj dugotrajnog sedenja na zdravlje

Vežbe za mršavljenje kod kuće

Kako skinuti veliki stomak

Kako povecati grudi prirodno ?

Šta je to Streptokokna upala grla?