Sindrom policističnih jajnika: Dijagnoza

Napisao/la: MilMa

Ukupan broj reči: 899 | Datum: 14 12 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLSindrom policističnih jajnika  (polycystic ovary syndrome, engl. – PCOS) veliko je opterećenje za ženu. Čak svaka deseta žena ima ovaj problem. PCOS utiče na plodnost žena što samo po sebi može biti dovoljna komplikacija. Međutim, PCOS utiče i na izgled žene što je dodatan psihološki pritisak. Kao da to nije dovoljno, tome treba dodati i da su žene sa PCOS pod dva puta većim rizikom za razvoj bolesti srca i krvnih sudova.

Žene sa PCOS često nemaju kome da se obrate. Informacije su u našem okruženju retke, često netačne ili neprecizne. Kvalitet života ovih žena je snižen zbog same bolesti. Pored toga, ne retko, ove žene su u vrzinom kolu specijalista i dijagnoza, a da pri tom zapravo same sebi najviše mogu da pomognu jednostavnim promenama životnog stila.

Pokušaj je da kroz ovaj tekst objasnim, koliko je to moguće, prirodu PCOS i često pridruženih problema kao što su povišen nivo muških hormona, metabolični sindrom, šećerna bolest i gojaznost.  

 

Postavljanje dijagnoze

 

Iako dijagnozu PCOS postavlja ginekolog, treba da znate šta zapravo ovaj sindrom znači i kako ga možete prepoznati.

Savremeni dijagnostički kriterijum za PCOS podrazumeva prisustvo dva od tri navedena nalaza:

1. znakove disfunkcije jajnika - oligomenoreje  (osam ili manje menstruacija tokom godine)

2. znakovi povišene koncetracije muških polnih homrona - hiperandrogenizma 

3. policistični jajnici na UZ.

Prema tome, vrlo je verovatno da imate sindrom policističnih jajnika ako imate dve ili više od sledećih problema (ovo se odnosi na žene u generativnom dobu tj. na žene koje nisu u menopauzi):

neredovne/retke menstruacije

neplodnost

bol u donjem delu trbuha

maljavost

ćelavost

akne, masna koža

mrke fleke po koži

gojaznost

povišen šećer i/ili masti u krvi

 

Dijagnozu PCOS postavlja ginekolog. Glavni razlog posete ginekologu žena sa PCOS jeste neredovna menstruacija.

Menstruacija

Kod devojaka u pubertetu dijagnoza PCOS se postavlja pre svega na osnovu znakova povećane koncentracije muških polnih hormona (akne, povećana maljavost, ćelavost) ili biohemijskih pokazatelja (povišene koncetracije androgena u krvi). Pored toga, ove devojke nemaju redovne menstruacije i često imaju nalaz „istačkanih“ policističnih jajnika na ultrazvuku.

Kod žena u perimenuopauzi ili menopauzi dijagnoza se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka da je žena tokom reproduktivnih godina imala neredovne menstruacije i znakove povećane koncentracije androgena. U ovim godinama ređi je nalaz policističnih jajnika na UZ, ali kako smo rekli on nije krucijalan za postavljanje dijagnoze.

Neke od karakteristika koje smo ranije naveli (gojaznost u predelu stomaka, pojačana maljavost, ćelavost muškog tipa, akne, masna koža) mogu navesti ginekologa da posumnja da možda imate PCOS. Kod žena sa uvećanim jajnicima, oni će se napipati već pri „običnom“ ginekološkom pregledu.

Neredovne menstruacije su svakako razlog da se uradi ginekološki ultrazvuk. Kod žena sa PCOS će se uglavnom registrovati policistični jajnici (više od 12 cista manjih od 9mm u jednom jajniku ili zapremina jajnika veća od 10mm). Takođe, kod žena sa PCOS debljina endometrijuma (zida materica) je veća jer menstruacije često izostaju. Treba napomenuti da nemaju sve žene sa PCOS i ovakve uvećane jajnike i da normalan izgled jajnika ne isključuje dijagnozu PCOS.

Hormoni

Za postavljanje dijagnoze ginekolog će često tražiti i koncentraciju muških hormona u krvi – androgena koja je skoro uvek povećana kod osoba sa ovim sindromom.

Često, lekar će tražiti da uradite i koncentracije nekih hormona koje nemaju veze sa PCOS kao što su prolakti i TSH kako bi isključio druge uzroke simptoma PCOS.

Nakon postavljanja dijagnoze treba da saznate koliko možete o ovom sindromu jer puno toga možete sami da uradite kako biste smanjili simptome, povećali učestalost ovulacija, smanjili rizik od drugih bolesti koje su vezane za ovaj sindrom. Imate pravo da pitate lekara o svojoj bolesti, o opcijama za lečenje i o prognozi.O Autoru

Miloš je pasionirani bloger i slobodni pisac. Voli da piše na temu zdrave ishrane, mršavljenja i prirodnih preparata. Pisao je i objavljivao članke za nekoliko portala i blogova. Kada ne piše voli da provodi vreme sa svojom suprugom Lanom i sinom Jovanom.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zdrav doručak

Ćilibar i njegova blagotvorna svojstva

Prvi utisak- slagalica lepote i zdravlja

Kako postići željenu erekciju?

Najposećeniji sajtovi o zdravlju

Sindrom policističnih jajnika: Dijagnoza

Koliko se uspešno ugrađuju zubni implanti?

Simptomi i lečenje zubobolje

Kako se najlakše izboriti sa hemoroidima

Prednosti korišćenja elektronske cigarete

Loš uticaj dugotrajnog sedenja na zdravlje

Vežbe za mršavljenje kod kuće

Kako skinuti veliki stomak

Kako povecati grudi prirodno ?

Šta je to Streptokokna upala grla?