Šta je to insomnija

Napisao/la: sveznalica

Ukupan broj reči: 418 | Datum: 2 03 2010 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLAko ste ikada imali besanu noć onda ste bar jednom patili od insomnije. Ponekad ljudi u određenom periodu svog života pate od insomnije. To je poremećaj spavanja ili prilikom samog uronuća u san ili zbog višestrukog buđenja u toku noći.

Uzroci insomnije su razni, ali ponekad i jednostavni kao što su velika količina kafe ili jakog indijskog čaja pre spavanja.

Insomnija je dosta rasprostranjeno stanje čovekovog organizma. Ona se obavezno  manifestuje proremećajemspavanja. Prema nekim procenama oko 15 do 20 % stanovništva u raznim zemljama pati od neke forme insomnije.

Insomnia može da poprimi raličite oblikese manifestuje na razne načine, ali najčešći su problemi kod upadanja u san, problemi zbog buđenja u toku noći i nedovoljni osećaj odmorenosti i svežine nakon buđenja.

Zašto je ovo toliko bitno? Zato što veći deo budne aktivnosti čoveka pati kada se radi o nesanici.

Kod poteškoća u spavanju mogu se javiti promene raspoloženja, loša koncentracija, narušena radna sposobnost i poremećeni odnos u porodici. Ovo može da zaista spreči čoveka da dobro i kvalitetno živi.

Kod ovog problema dobra stvar je to što se insomnija može prevazići to jest izlečiti. Ako ste primetili da imate poteškoće u spavanju, važan korak je videti koji su to mogući uzroci poremećaja sna, jer je srž problema može da leži na raznim stranama. Vidite šta se to desilo nedavno što vas je možda izbacilo iz ravnoteže i što vas je poremetilo do te mere da ne možete da spavate. Glavni faktori koji mogu uticati na premećaj spavanja su stres, ishrana, loše životne navike, nezdrava okolina na mestu gde spavate i slično. Bez obzira na sam  uzrok insomnije, pokušajte da nađete rešenje.

Problem upadanja u san može da bude samo jedna strana u ovoj priči. Obavezno se  konsultujte sa lekarom, ali razmislite da li je pametno da istog časa uzmete lekove za spavanje.Zna se da neki lekovi za spavanje mogu imati  mnogo  propratnih efekata i posledica po organizam,  a takođe mogu da stvore ovisnost ili da deluju nepovoljno na neke sisteme u organizmu.O Autoru

Raspitajte se koje su to alternativne tehnike protiv insomnije. Jer, ponekad ono što može pomoći da se izborite sa stresom je idealno i kao pomoć da se pobedi insomnija, na primer,  sport, boravak u prirodi, tai či vežbe, vežbe disanja, meditacija ili joga ili duhovni rad. Razmislite o svojoj ishrani, i da li ste se predali isključivo materijalnoj strani života? Da li ste zaboravili na svoj san iz detinjstva i svoje najviše ideale? Da li i dalje verujete u ljubav i istinu? Pre nego što uradite bilo šta drugo u vezi nesanice razmislite o ovim pitanjima i vidite šta može da se promeni kod vas da biste se izborili sa insomnijom.

Još više interesantnih članaka možete naći na sajtu sveznalica.wordpress.com

Izvor: http://www.kristali.rs/zdravlje-i-fitnes/sta-je-to-insomnija.html

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zdrav doručak

Ćilibar i njegova blagotvorna svojstva

Prvi utisak- slagalica lepote i zdravlja

Kako postići željenu erekciju?

Najposećeniji sajtovi o zdravlju

Sindrom policističnih jajnika: Dijagnoza

Koliko se uspešno ugrađuju zubni implanti?

Simptomi i lečenje zubobolje

Kako se najlakše izboriti sa hemoroidima

Prednosti korišćenja elektronske cigarete

Loš uticaj dugotrajnog sedenja na zdravlje

Vežbe za mršavljenje kod kuće

Kako skinuti veliki stomak

Kako povecati grudi prirodno ?

Šta je to Streptokokna upala grla?