Noni sok - da ili ne?

Napisao/la: Noni

Ukupan broj reči: 560 | Datum: 16 07 2009 | komentari: 1Verzija za štampu

Preuzmi HTMLO Noni soku se u poslednjih nekoliko godina diskutuje veoma intenzivno. Agresivne MLM kampanje koje se vode od strane sve većeg broja kompanija koje proizvode Noni sok doprinele su širenju ovog proizvoda. Biljka Noni, postala je centar borbe prvenstveno između proizvođača sa Tahitija i Havaja. Glavni predmet sporenja je pitanje ko proizvodi bolji Noni sok i čiji su proizvodi korisniji za zdravlje.

Noni je biljka koja uspeva u raznim egzotičnim delovima sveta. Drvo Noni raste veoma obilno i na Tahitiju i na Havajima, a takođe se može sresti i u jugoistočnoj Aziji, Australiji, južnoj Americi i na Karibima. Latinski naziv ove biljke je Morinda Citrifolija. To je tropsko zimzeleno drvo koje raste do oko 3 metra u visinu. Plod Nonija je veličine krompira. On je u startu zelen a zatim sazreva i dobija žutu ili beličastu boju. Svi delovi ove biljke, dakle, sok, plod, stablo i lišće su se vekovima koristili u narodnoj medicini i u spravljanju raznih lekova.

Ono što je veoma neobično u vezi sa Noni biljkom je to što ona daje plod 12-14 puta godišnje. Zapravo, to je jedna od retkih biljaka na čijim se granama istovremeno mogu sresti cvetovi, nezreli i zreli plodovi. Ova osobina može povezati biljku Noni skoro sa biblijskom simbolikom.

Pobornici upotrebe Noni soka tvrde da on popravlja imuni sistem i može da se koristi u borbi protiv raka, dijabetesa, srčanih problema, holesterola, visokog krvnog pritiska, HIV-a, reumatizma, psorijaze, alergija, infekcija, i upala. Neki tvrde da otklanja sinusne infekcije, menstrualne probleme, artritis, čireve, povrede, depresiju, senilnost, lošu probavu, arterosklerozu, zavisnost, prehlade, grip i glavobolju. Zvuči kao čudestan elikrsir, ali da li je baš tako?

Protivnici upotrebe Noni soka tvrde da ne postoiji skoro nikakvo validno istraživanje i da su laboratorijski testovi pokazali da ne postoji skoro nikakva nutritivna vrednost. Oni tvrde da Noni sok sadrži istu stvar koju su prodavci zmijskog ulja prodavali decenijama - zašećerenu vodicu. Protivnici Nonija tvrde da MLM kompanije šire obmanjive priče o rezultatima ispitivanja i o zdravstvenoj dobrobiti -i sto kao što su milioni prodavaca zmijskog ulja to činili decenijama.

Ono što se sa sigurnošću može reći je da je Noni odličan suplement u ishrani. Ne može se tvrditi da je sok od Nonija lek, iako za neke ljude on to možda i jeste. Lično nakon vešemesečnog konzumiranja Noni soka, mogu reći da mi se čini da Noni deluje pozitivno na zdravlje. Ipak, ono što na celu ovu priču baca senku sumnje je agresivna MLM kampanja mnogih kompanija i proizvođača Noni soka i visoka cena istog.

 O Autoru

Više o tome kako prepoznati original Noni sok, kako se proizvodi, koje su zdravstvene koristi i rizici, kao i o kritikama ovog proizvoda biljke Morinda citrifolija možete saznati na sledećem Noni sajtu.

Izvor: http://www.kristali.rs/profile/noni-14.html

Ocena: 3.5

Komentari

19 12 2009 at 9:52, by Guest
врло занимљиво, хвалаJoš članaka iz ove Kategorije

Organski germanijum da ili ne?

REJŠI gljiva - vraća i stvara IMUNITET

Noni sok - da ili ne?