Uticaj masaže na ljudsko zdravlje

Napisao/la: drst

Ukupan broj reči: 459 | Datum: 18 10 2010 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLMasaža je jedan od najstarijih postupaka kojim se pomoću ruku deluje na telo. Da bi smo shvatili kako masaža utiče na oporavak, najbolje je najpre razumeti kako uopšte dolazi do zamora. Fizičkim aktivnostima, nagomilavaju se štetni proizvodi metabolizma u mišićima. Upravo ti štetni proizvodi izazivaju osećaj zamora. Pravilnom sportskom masažom, ubrzava se cirkulacija krvi čime se ubrzava eliminicija štetnih produkata nastalih fizičkim aktivnostima, a time se ubrzava i oporavak.. Pored tog lokalnog dejstva, masaža dovodi i do poboljšanja opšteg stanja.  Poseban vid masaže je samomasaža. To je tehnika kojom maser sam masira delove svog tela. S obzirom da u ovom slučaju hvatovi ne mogu biti tako jaki kao kod masaže, efekat samomasaže je manji od efekta masaže. Ipak, pojedine delove tela možemo izuzetno dobro i sami izmasirati.  Da bi se omogućilo lakše klizanje i prianjane ruku masera uz kožu, koriste se različita pomoćna srestva kao što su kreme, masti, ulja, šamponi. 

Razlikujemo nekoliko osnovnih hvatova u ručnoj: 

  • Glađenje
  • Trljanje
  • Gnječenje
  • Lupkanje
  • Potresanje 

Svaka masaža započinje glađenjem. To je tehnika koja se izvodi jednom ili obema rukama. Svrha prve faze masaže je zagrevanje i priprema tela za glavne hvatove koji slede nakon ove faze.   Masaža se nakon glađenja izvodi trljanjem., opet jednom ili obema rukama. U poređenju sa glađenjem, ruke u ovoj fazi više prijanjaju uz kožu.  Glavni deo masaže je gnječenje. Hvatovi u ovoj fazi trebaju biti najsnažniji kako bi se iz mišića istisnuli štetni produkti metabolizma koji dovode do zamora. S obzirom da efekat masaže zavisi upravo od toga koliko je dobro urađeno gnječenje, od poznavanja tehnike gnječenja zavisi i reputacija masera.  Svaka sportska masaža se završava lupkanjem i potresanjem da bi se zamoreno tkivo umirilo. 

Osnovni hvatovi masaže mogu se naučiti za  relativno kratko vreme. U Beogradu i Novom Sadu postoje kursevi na kojima se početna tehnika masaže može savladati za 2 – 3 meseca. Za više informacija, posetite stranicu Masaža u Novom Sadu i Masaža u Beogradu.

Poslednjih godina potražnja za maserima u svetu je u stalnom porastu i procene su da će se taj trend nastaviti zbog povećane starosti stanovništva.O Autoru

Stanisavljevic Dragan, optimizacija sajtova

Izvor: http://www.kristali.rs/zdravlje-i-fitnes/uticaj-masaze-na-ljudsko-zdravlje.html

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zdrav doručak

Ćilibar i njegova blagotvorna svojstva

Prvi utisak- slagalica lepote i zdravlja

Kako postići željenu erekciju?

Najposećeniji sajtovi o zdravlju

Sindrom policističnih jajnika: Dijagnoza

Koliko se uspešno ugrađuju zubni implanti?

Simptomi i lečenje zubobolje

Kako se najlakše izboriti sa hemoroidima

Prednosti korišćenja elektronske cigarete

Loš uticaj dugotrajnog sedenja na zdravlje

Vežbe za mršavljenje kod kuće

Kako skinuti veliki stomak

Kako povecati grudi prirodno ?

Šta je to Streptokokna upala grla?