Šta su to fasete?

Napisao/la: roggy

Ukupan broj reči: 2622 | Datum: 7 03 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLGotovo u svim holivudskim filmovima ćete uočiti da svi glumci (izuzev negativaca) imaju predivan osmeh. Zubi su im simetrični, ravni, pravilnog oblika i što je najvažnije snežno beli. Zapitate se koliko su sreće imali kada ih je priroda obdarila takvim prelepim zubima. Istina je, naime da uglavnom svi oni imaju iste zube kao i Vi. Dobra vila, koja koja im je poklonila takve zube, zove se stomatolog. Zapravo ne cele zube, samo ona prednja površina koju vidite kada Vam se osmehuju sa TV-a. Ono što im osmehe čini savršenim su fasete odnosno veniri. Prvi put su primenjeni još 20-tih godina kako bi se popravio osmeh, pogađate čiji, glumaca koji su glumili u tadašnjim filmovima. Od tada prilično nesavršenih ljuspica koje su se lepile na zube do danas, fasete su prešle put od sedam milja. Sada se gotovo svi estetski problemi zuba mogu rešiti upotrebom savremenih faseta. Šta su to fasete, ustvari. To su jako tanke ljuspice izrađene od keramike ili kompozitnog materijala koji, svojim karakteristikama, jako podsećaju na prirodnu gleđ zuba. Posle manje pripreme zuba one se posebnom vrstom lepka učvršćuju na prednje površine zuba. Time se sakrivaju sve nepravilnosti prirodnog zuba.

                Za veliki uspeh faseta su ključne dve stvari. Prva je da tehnika fasetiranja zuba predstavlja jednu od najmanje invazivnih metoda u stomatologiji. Za njihovo postavljanje potrebno je izbrusiti samo mali sloj gleđi sa prednje strane zuba kako bi se na to mesto mogla zalepiti faseta. U poslednje vreme su se pojavila i jedna posebna vrsta faseta za čije postavljanje nije potrebna nikakva priprema zuba u smislu brušenja zuba. Za razliku od krunica, za čije postavljanje treba dobar deo zubnog materijala da se odstrani, za postavljanje faseta potrebno je skinuti samo sloj sa prednje strane zuba debljine dela milimetra.  Druga stvar koja je dovela do popularizacije faseta je njen prirodan izgled. Izgleda kao pravi zub samo još bolje. Zašto je to tako. Kod prirodnog zuba svetlost se ne odbija o njegovu površinu, kako bi se pomislilo. Njegova površina, koja se naziva gleđ, je providna i svetlost prolazi kroz nju i odbija se o donji sloj zuba koji se zove dentum. Ovo zubu daje caklast izgled. Kod krunice ovo ne možete da postignete jer su one izrađene od posebnog neprovidnog porcelana i nepogrešivo možete da konstatujete kod nekoga da ima krunice ili mostove. Kod faseta nećete moći da prepoznate koji je prirodan zub a koji je obložen fasetom. Naime, fasete imaju identičnu karakteristiku kao i gleđ. Propušta svetlosk koja se odbija o lepak kojim je faseta zalepljena. Ovo daje isti efekat kao i kod pravog zuba.  Zbog te karakteristike fasetirani zubi imaju prirodan izgled.

                Primena faseta je veoma široka, ali se može koncentrisati na nekoliko slučajeva kada efikasno ispravlja greške prirode. U prvom redu to je promenjena boja zuba. Bez obzira na poreklo ove promene (kafa, cigarete, određeni lekovi ili prosto takva prirodna boja zuba) fasetiranjem zuba se potpuno menja boja zuba. Druga grupa problema sa izgledom zuba koje rešavaju fasete su oblik, položaj ili veličina zuba. Obzirom da se oblik fasete nije vezan sa zubom koji se fasetira može se postići potpuno pravilan niz zuba istih veličina, boje i oblika. Dijasteme ili razmaci između zuba se po pravilu rešavaju fasetiranjem zuba. Poslednju veliku grupu problema koju rešavaju fasete čine frakture zuba. Pri manjim lomovima zuba ne mora se obavezno pristupiti ugranji krunice. Pri manjim frakturama zuba fasete uspešno mogu nadomestiti deo zuba koji se odlomio.

 O Autoru

Preporuka autora: Pre nego što se odlučite na fasetizaciju zuba pročitajte što više tekstova i sakupite što više korisnih informacija.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

ZUBNI IMPLANTI – KORACI - CENA

Kako su nastali zubni implanti i koliki je danas njihov značaj

5 razloga za zubne implantate

Stomatologija, nekad i sad

Zubni implanti - odgovori na pitanja koja su vas uvek zanimala

Koja hrana utiče dobro na naše zube?

Prvobitne stomatološke ordinacije

Rast zuba u detinjstvu

Istorija izbeljivanja zuba

Sve što treba da znate o procesu ugradnje zubnog implanta

Najčešća pitanja u vezi zubnih implantata

Vađenje umnjaka

Zdravi zubići su lijepi zubići

Šta su to fasete?

Izbjeljivanje zuba kod kuće