Higijena i pranje zubi

Napisao/la: Trazilica

Ukupan broj reči: 460 | Datum: 23 05 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLLijepi osmjeh može se postići zdravo prehranom, svakodnevnom njegom zubi i redovitim stomatološkim kontrolama te se jedino tako mogu spriječiti razna oboljenja zubi, kao što su karijes i parodontna bolest. Zubari savjetuju da bi zube trebalo prati nakon svakog obroka, te najmanje dva puta dnevno, ujutro prije doručka i navečer prije spavanja. Za lijepe i čvrste zube važna je raznovrsna prehrana s dovoljno gradivnih minerala kalcija, fosfora i fluora.

Važno je napomenuti da nakon konzumiranja kolača ili voća, odnosno hrane koja sadrži šećer ili kiselinu trebalo pričekati s pranjem zubi najmanje pola sata. Zubna caklina je tada jako osjetljiva, zbog povišene kiselosti. Šećer je glavni neprijatelj zubi. Pranje zubi je najbolji način održavanja higijene usne šupljine.

Idealna četkica bi trebala biti od umjetnih vlakana jer se brzo suši te nije sklona razvoju bakterija, za razliku od četkica sa prirodnim vlaknima. Vlakna četkice bi trebala biti srednje čvrsta ili mekana kako ne bi oštećivala caklinu i zubno meso. Četkicu za zube bi trebalo mijenjati svakih 3 mjeseca. Ako se vlakna četkice rastvore već za mjesec dana to znači se zubi prejako pritišću prilikom pranja zubi.

Stručnjaci preporučuje koristiti paste za zube koje sadrže flour i antibakterijske supstance. Flour jača i štiti zube, a antibakterijske supstance štite zubno meso od štetnih bakterija. Bitno je i da se pasta dobro pjeni jer je pjena kisika najzaslužnija za čišćenje zubi.

Zube treba prati oko 3 minute kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu i pri tome četkica treba biti pod kutom od 45 stupnjeva. Bilo bi dobro svako područje četkati desetak sekundi ili napraviti desetak pokreta četkicom. Nikako se ne smiju raditi horizontalni pokreti četkicom po zubima jer se tamo mogu oštetiti zubno meso i tvrdo zubno tkivo.

Također, prilikom pranja zubi treba se i očetkati jezik jer se na njemu skupljaju štetne bakterije. Uz pastu za zube bi trebalo koristiti zubni konac jer je prostor između zuba nedostupan četkici za zube.

Stomatologija Zagreb ima izvrsne i pouzdane zubare.

 

 

 

 

 O Autoru

Tražilica piše članke o medicinskim uslugama. Stavlja naglasak na stomatologiju i oftalmologiju.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

ZUBNI IMPLANTI – KORACI - CENA

Kako su nastali zubni implanti i koliki je danas njihov značaj

5 razloga za zubne implantate

Stomatologija, nekad i sad

Zubni implanti - odgovori na pitanja koja su vas uvek zanimala

Koja hrana utiče dobro na naše zube?

Prvobitne stomatološke ordinacije

Rast zuba u detinjstvu

Istorija izbeljivanja zuba

Sve što treba da znate o procesu ugradnje zubnog implanta

Najčešća pitanja u vezi zubnih implantata

Vađenje umnjaka

Zdravi zubići su lijepi zubići

Šta su to fasete?

Izbjeljivanje zuba kod kuće