Istorija izbeljivanja zuba

Napisao/la: Enterijer Stana

Ukupan broj reči: 703 | Datum: 6 08 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTML“Holivudski osmeh” i estetska stomatologija su sve popularniji u našoj zemlji. U svetu u kome danas živimo, zahtevi za svetlijim i sjajnijim zubima su sve veći. Posebno se to javlja kao potreba u poslovnom i svetu mode, gde blistavi osmeh ostavlja dobar utisak u socijalnim kontaktima i često određuje i položaj na društvenoj lestvici. U današnje vreme, svako ko ima 100-150 evra može sebi da priušti izbeljivanje zuba. Efekat izbeljivanja zuba ne traje dugo, što zavisi od tehnike koja se primenjuje, bilo da to radite vi ili vaš stomatolog. Važno je znati da izbeljivanje zuba ne izaziva štetne posledice, te se proces može ponavljati.

Izbeljivanje zuba nekad

Izbeljivanje zuba ne predstavlja izum 21. veka već datira još iz 19. veka. Ovo ne treba da iznenađuje, jer su beli zubi i blistav osmeh oduvek bili simbol lepote. Kako bi izbeleli zube, u 19. veku su ljudi koristili oksalnu kiselinu, pirozin, hlorni kreč. Tačno se znalo koje mrlje se kojim jedinjenjem uklanjaju, pa se za uklanjanje jodnih mrlja koristio amonijak, za uklanjanje mrlja od gvožđa koristila se oksalna kiselina, a za srebrne mrlje bakar-hlorid. Najopasnije je bilo uklanjanje metalnih mrlja, koje su nastajale od metalnih krunica koje su bili popularne u tom periodu, jer se primenjivao cijanid-kalijum, aktivni otrov.

Sredinom 20. veka počinje da se koristi karbamid-peroksid, koji se posluživao na poslužavniku sa kojeg su ga prisutni uzimali i stavljali u usta. Ovaj način izbeljivanja zuba se može smatrati pretečom današnjih procedura. Veliki pomak u izbeljivanju zuba je nastao objavljivanjem sjajnog naučnog rada u časopisu Quintessence International 1989. godine. U njemu je objašnjen način izbeljivanja vitalnih zuba na bezbedan način.

Izbeljivanje zuba u današnje vreme

Boju zuba određuje gleđni sloj i dentin, sloj ispod gleđi. Gleđ je po prirodi bele boje, mada ta boja dolazi od zubnih struktura koje se nalaze ispod i koje se provide kroz nju. Dentin se nalazi ispod gleđi i njegova prirodna boja je žuta, s tim što može postati tamniji zbog upijanja različitih materija usled njegove povezanosti sa zubnim živcem. Zubna gleđ tokom starenja postaje sve mutnija, a dentin vremenom tamni, kao što rekosmo, zbog njegove povezanosti sa zubnim živcem. Prema tome, prebojavanje zuba je neminovnost, i taj prirodni proces ne može da spreči ni pranje zuba po ceo dan.

Izbeljivanje zuba, kao što smo videli, je proces koji se primenjivao dosta ranije i bio je mane-više uspešan, ali nije bio bezbedan, jer su se koristile aktivne supstance. Ipak, krajem 20. veka otkriveno je da se za izbeljivanje zuba može koristiti desetoprocentni karbamid-peroksid, a da pri tome ne izaziva nikakve štetne posledice, poput opekotina na sluznici usta ili trovanja pacijenta, što je bio slučaj prilikom korišćenja agresivnijih materija u ranijem periodu. Potrebno je samo razblaženi rastvor peroksida držati u kontaktu sa zubima, i od dužine tog kontakta zavisi i nijansa bele boje koju želite da postignete.

 

Danas postoji nekoliko tehnika profesionalnog izbeljivanja zuba. Zavisno od toga da li se izbeljivanje zuba obavlja u ordinaciji ili ima i kućnu komponentu, razlikujemo ordinacijsko i kućno izbeljivanje zuba, zatim šetajuću tehniku izbeljivanja i na kraju izbeljivanje slobodno prodajnim preparatima. Reč je o bezbednom postupku koji se široko primenjuje. Američka dentalna asocijacija propagira da procedura izbeljivanja zuba nema nikakve dugotrajne štetne posledice po zubno tkivo, što potvrđuje i činjenica da takav slučaj nije zabeležen ni u jednoj kliničkoj studiji.

 O Autoru

Stomatološka ordinacija Barjaktarević

http://barjaktarevicstomatologija.com/

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

ZUBNI IMPLANTI – KORACI - CENA

Kako su nastali zubni implanti i koliki je danas njihov značaj

5 razloga za zubne implantate

Stomatologija, nekad i sad

Zubni implanti - odgovori na pitanja koja su vas uvek zanimala

Koja hrana utiče dobro na naše zube?

Prvobitne stomatološke ordinacije

Rast zuba u detinjstvu

Istorija izbeljivanja zuba

Sve što treba da znate o procesu ugradnje zubnog implanta

Najčešća pitanja u vezi zubnih implantata

Vađenje umnjaka

Zdravi zubići su lijepi zubići

Šta su to fasete?

Izbjeljivanje zuba kod kuće