Izbjeljivanje zuba kod kuće

Napisao/la: Marshall83

Ukupan broj reči: 2588 | Datum: 8 07 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLKućna radinost ali vještačkim sredsvima, nakon saradnje sa vašim stomatologom je nešto na šta treba posebno obratiti pažnju. Ovo je malo duži proces koji stomatolozi ne vole da preporučuju jer se kompletan tretman većinom radi kod kuće, samostalno, od strane pacjenta po uputstvima zubara.

1.       Noćno izbeljivanje zuba je proces kojem prethode određene pripreme. Prvo što zubar uradi nakon pregleda je priprema individualne udlage-maske za zube. Po mjeri vaših zuba on izrađuje posebnu masku koja odgovara samo vašim zubima. U nju se stavlja tri postotni hydrogen peroksid. Tako napunjena maska se stavlja na zube preko noći. Ona treba da stoji cijelu noć, a postupak se treba ponavljati tokom dvije sedmice.  Tek nakon tog perioda mogu se vidjeti dobri rezultai i bjelji zubi. Takođe, ovaj postupak se može ponoviti nakon određenog vremena ukoliko pacjent nijezadovoljan izbjeljivanjem zuba. Mana ove metode je to što se nakon ovog tretmana javlja preoshjetljivost zuba. Osjetljivst zuba se može ublažiti korištenjem posebnih pasa kod kuće.

2.       Drugi kućni postupak je korištenje posebnih pasta za izbjeljivanje U zavisnosti od uzroka nedostatka bjeline zuba preporučuje se različita vrsta preparata. Ovdje je veoma teško odrediti koju pastu odrediti za bilo kojeg pojedinca. Zbog toga se ovome  prethodno morate savjetovati sa vašim stomatologom. Mnoge paste koje se prodaju u prodavnicama, jesu lako dostupne ali nisu najbolja rješenja. Većina njiih sadrži vodikov proksid koji je veoma nestabilan i blago kiseo. On ne smije biti izložene vazduhu i svjetlu, moraju se čuvati na temperaturi od 12 stepeni. Dakle, uslovi čuvanja ove paste ne nalikuju ni jednim uslovima u prodavnicama, zbog toga je važno ova sredsva nabavljati po preporuci zubara. Mnoge od njih opet nisu najbolje rješenje ni zbog toga što sadrže abrazijske mikrogranule koje uklanjaju naslage ali i oštećuju zaštitini sloj zuba. Silicij koji je sastavni dio ovakvih pasti, nepovratno oštećuje caklinu i tanji zube tako da oni postaju sve ranjiviji.

3.       Trakice za izbjeljivanje zuba su veoma dobri kućni izbjeljivači. Koriste se 2 puta dnevno po 30 minuta u toku 7 dana. Najbolje ih je izvoditi kod kuče jer pojačavaju slinjenje prilikom nanošenja istih. Proces je takav da trakicu zalijepite pažljivo sa spoljašnje i unutrašnje strane i ostavite je da djeluje 30 minuta. Jednu trakicu ne smijete koristiti više puta. Rezultati nakon ovakvog tretmana vidljivi su već nakon 2 do 3 dana. Gel od vodonikovog peroksida na trakicama djelue na vaše zube. Ove trakice ne smiju koristiti mlađi od 15 godina, pacijenti sa protezama, krunicama, plombama ili pokvarenim zubima.

Nakon 6 mjeseci već možete imati veoma bijele zube. Ukoliko često pijete alkohol i kafu ovi postupci će vam biti manje efikasni. Bilo koja od ovih metoda kod kuće nemoguća je bez prethodne posjete stomatologa. Potrebno je obaviti pregled, porazgovarati sa stomatologom i utvrditi najbolji način da bi postgli savršen osmjeh. Bijeli zubi su nešto što mnogi žele, međutim, njihova jačina i zdravlje je ipak najbitnije. Zbog toga je najbolje prethodno se dobo informisati prije nego što se podvrgnete bilo kojem načinu izbjeljivanja zuba.O Autoru

Bloger, pisac i freelancer na brojnim sajtovima.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

ZUBNI IMPLANTI – KORACI - CENA

Kako su nastali zubni implanti i koliki je danas njihov značaj

5 razloga za zubne implantate

Stomatologija, nekad i sad

Zubni implanti - odgovori na pitanja koja su vas uvek zanimala

Koja hrana utiče dobro na naše zube?

Prvobitne stomatološke ordinacije

Rast zuba u detinjstvu

Istorija izbeljivanja zuba

Sve što treba da znate o procesu ugradnje zubnog implanta

Najčešća pitanja u vezi zubnih implantata

Vađenje umnjaka

Zdravi zubići su lijepi zubići

Šta su to fasete?

Izbjeljivanje zuba kod kuće