Koja hrana utiče dobro na naše zube?

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 825 | Datum: 5 10 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLVećina nas uživa u svakodnevnom konzumiranju slatkiša i slaniša, a posebno deca koja bi svoju omiljenu poslasticu jela tokom celog dana. U tim trenucima retko ko razmišlja kakav uticaj hrana ima na zube. Zdravlje zuba veoma zavisi od načina ishrane, a kao glavni neprijatelj javlja se šećer koji utiče na rast štetnih bakterija i pojave karijesa. Karijes je oboljenje koje pogađa sve ljude, bez obzira na rasu, pol ili uzrast.

Često konzumiranje tvrdih i lepljivih slatkiša, bombona, lizalica, omiljenih čokolada, čiji se delovi lepe na zube predstavljaju idealno tlo za nastanak bakterija koje štete zubima. Slađi, lepljivi slatkiši i oni koji se što duže zadržavaju u ustima utiču i na promenu boje zuba, a da bi se vaš osmeh bio ponovo lep, nepohodno je izbeljivanje zuba. Često smo u zabludi da je svo voće zdravo za zube, ne treba zaboraviti da suvo voće poput smokvi, kajsija i suvog grožđa loše utiče na zdravlje zuba. Opasno je i ukoliko se slatkiši konzumiraju u kratkim razmacima od po pola sata, posebno u kombinaciji sa gaziranim pićem.

Velika pažnja se posvećuje hrani koja loše utiče na zdravlje zuba. Postoje namirnice kojima se zdravlje zuba može poboljšati, održavati i umanjiti šanse za eventualnom potrebom za  postavljanjem faseta ili bezmetalnih keramičkih krunica u budućnosti.

Čvrste namirnice

Čvrste namirnice su posebno važne za mišiće vilice, jer utiču na njihovu pokretljivost, pospešuju žvakanje, masiraju desni i smanjuju šansu za nastanak karijesa. Takođe, pospešuju lučenje pljuvačke, koja je posebno važna jer čisti zube.

Žvakaće gume bez šećera

Verovali ili ne, najmodernija istraživanja kažu da su žvakaće gume dobre jer podstiču lučenje pljuvačke, smanjuju količinu bakterija u ustima i smanjuju rizik od bakterija, no samo ako su bez šećera. Preporuka je da se žvakaće gume koriste jednom dnevno ili posle obroka ukoliko niste u mogućnosti da operete zube.

Peciva

On velikog izbora peciva, treba uvek birati ona od integralnog brašna sa semenkama, jer ih treba duže i čvršće žvakati za razliku od peciva od belog brašna.

Jabuke

Treba biti obazriv sa jabukama. Nova istraživanja kažu da jabuka dnevno jeste dobra i zdrava, ukoliko se jede jednom dnevno. Ukoliko se jede polako i više puta dnevno, visoka kiselost može da ošteti zubnu gleđ. Kisela hrana se preporučuje ukoliko se jede u vreme obroka, učestalo konzumiranje kisele hrane tokom dana može prouzrokovati najviše štete.

Mleko i jogurt

Mleko je poznato kao glavni izvor kalcijuma, koji je izuzetno zdrav, posebno za kosti i zube. Nezaslađeni jogurt je takođe jako zdrav za zube, jer umanjuje mogućnost propadanja zuba i eroziju. Naučnici smatraju da se proteini iz jogurta vežu za zube i tako sprečavaju nastanak štetnih kiselina.

Voće

Jagode, jabuke, kivi i slično voće su nepresušni izvor vitamina C, koji je jako važan za zdravlje celog tela, kao i za zdravlje zuba. Jagode spadaju u u prirodne polire zuba jer proizvode prirodni enzum koji održava zube belim.

 

Dolaze praznici, vreme bogatih trpeza, pa se savetuje da posebno obratite pažnju na higijenu zuba. Na taj način ćete sačuvati vaše zube, a vaš osmeh će biti prirodno očuvan. O Autoru

Stomatološka ordinacija Beo Smile Design se nalazi u uskom centru Beograda i osnovana je 1984. godine. Naša ordinacija je opremljena najsavremenijom opremom iz oblasti stomatologije, a što je još važnije okuplja stomatologe koji obavljaju usko specijalizovane segmente u postupcima lečenja i izrade zubne nadoknade.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

ZUBNI IMPLANTI – KORACI - CENA

Kako su nastali zubni implanti i koliki je danas njihov značaj

5 razloga za zubne implantate

Stomatologija, nekad i sad

Zubni implanti - odgovori na pitanja koja su vas uvek zanimala

Koja hrana utiče dobro na naše zube?

Prvobitne stomatološke ordinacije

Rast zuba u detinjstvu

Istorija izbeljivanja zuba

Sve što treba da znate o procesu ugradnje zubnog implanta

Najčešća pitanja u vezi zubnih implantata

Vađenje umnjaka

Zdravi zubići su lijepi zubići

Šta su to fasete?

Izbjeljivanje zuba kod kuće