Rast zuba u detinjstvu

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 1064 | Datum: 21 09 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLSigurno ste nemali broj puta čuli roditelje kako pravdaju svoje mališane da su premali da bi znali da operu svoje zubiće. Ne samo da ćete tim nepotrebnim zaštitničkim stavom razmaziti svoje dete, nego ćete direktno ugroziti zdravlje njegovih zuba. Naime, navike koje mu usadite dok je još malo, ostaju i kasnije.

Već u 6. mesecu života, vašoj bebi počinju da rastu prvi zubići. A sa pojavom prvih zubića dolazi i do povećanog delovanja mikroorganizama. Prvi zubi su takozvani mlečni zubi, koji su manje kalcifikovani u odnosu na njihove zamenike,stalne zube, tako da lako dolazi do razvoja karijesa.

Da bi zubi vašeg mezimca bili zdravi, neophodno je još sa nicanjem prvih mlečnih zubića početi sa redovnim održavanjem oralne higijene. Odgovarajuće četkice i paste postoje za decu od najmlađeg uzrasta, što vam olakšava proces prilagođavanja mališana na četkicu.

 U početku je dovoljno da stvorite naviku pranja zuba kod deteta. Kako dete raste i postaje starije, pokazaćete mu i pravilnu tehniku pranja zuba. Najlakši metod za gornje zube “kako kiša pada”, a za donje “kako trava raste”. 

Pravilnim održavanjem oralne higijene ćete izbeći brzo napredovanje karijesa i samim tim odložićete vađenja mlečnih zuba, koji predstavljaju “čuvare prostora” stalnim zubima.

Ovakvim pristupom uštedećete sebi i vreme i novac, a svom detetu usaditi zdravu navikui i blistavo-lep osmeh. 

PERIOD ŠKOLSKOG DETETA

U ovom životnom razdoblju počinje smena zuba – mlečni zubi polako ispadaju i ustupaju mesto stalnim zubima.

Postoji prirodan tok i redosled smene zuba i ovo je neko prosečno vreme nicanja stalnih zuba:

Donji sekutići………………………………………6-8 godina

Gornji sekutići……………………………………..7-9 godina

Donji očnjaci……………………………………….9-10 godina

Gornji očnjaci……………………………………..11-12 godina

Pretkutnjaci………………………………………..10-12 godina

Prvi kutnjaci („šestice“)…………………………..6-7 godina

Drugi kutnjaci……………………………………..11-13 godina

Umnjaci…………………………………………….17-21 godina

Naravno kod neke dece stalni zubi niču ranije, a kod neke kasnije u odnosu na ostalu decu, što je sasvim normalna i individualna stvar.

Ono na šta zapravo treba obratiti veću pažnju jeste pravilan redosled smene zuba.  Ukoliko primetite da pojedini zubi ne niču, a njihovii istoimeni zubići su već nikli, neophodno je da se javite svom stomatologu. Takođe, poseta stomatologu je neophodana i u slučaju da su stalni zubi pri nicanju zbijeni ili nepravilno postavljeni. 

U ovom periodu, pored dobre i pravilne ishrane i higijene,  važno je očuvanje prvih stalnih kutnjaka-„šestica“. Zanimljivo za njih je što nemaju svoje mlečne prethodnike, pa vrlo često njihovo nicanje protekne gotovo neopaženo.Ovi zubi omogućavaju pravilno uzglobljenje svih ostalih stalnih zuba i vilice, pa je  njihovo očuvanje od beskrajnog značaja.


PERIOD NAKON OSNOVNE ŠKOLE

U ovom period su u potpunosti oformljeni vilica i zubi , pa za ove mlade ljude počinju da važe ista pravila kao i za odrasle: redovno čišćenje zuba četkicom, pastom, koncem, interdentalnim četkicama i rastvorima za ispiranje usta. Naravno pravilna ishrana i redovne posete stomatološkim ordinacijama se podrazumevaju. Takođe, ne zaboravite da svojim mališanima objasnite koliko je bitno da na vreme počnu da nose protezu za zube, ukoliko se za istim pokaže potreba, jer će vam sutra biti i više nego zahvalni.

Lep i blistav osmeh važan je kako za celokupno zdravlje, tako i sutra u socijalnom životu.


 O Autoru

Dental Implant je stomatološka ordinacija u Beogradu sa dugogodišnjom tradicijom i iskustvom. Naš tim se usko specijalizovao za pružanje usluga iz domena zubne implantologije i oralne hirurgije.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

ZUBNI IMPLANTI – KORACI - CENA

Kako su nastali zubni implanti i koliki je danas njihov značaj

5 razloga za zubne implantate

Stomatologija, nekad i sad

Zubni implanti - odgovori na pitanja koja su vas uvek zanimala

Koja hrana utiče dobro na naše zube?

Prvobitne stomatološke ordinacije

Rast zuba u detinjstvu

Istorija izbeljivanja zuba

Sve što treba da znate o procesu ugradnje zubnog implanta

Najčešća pitanja u vezi zubnih implantata

Vađenje umnjaka

Zdravi zubići su lijepi zubići

Šta su to fasete?

Izbjeljivanje zuba kod kuće