Stomatologija, nekad i sad

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 595 | Datum: 26 04 2016 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLZubobolja je veoma gadna boljka i takođe jedan od najčešćih razloga zašto se i obraćamo zubaru. Ali, pomislite kada vas sledeći put zaboli zub (što je uglavnom tokom noći, pa najbliža apoteka ne radi, a i vaš zubar je samo čovek koji noću spava) da su i ljudi u dalekoj praistoriji bili vrlo dobro upoznati sa svim strahotama tog iritantnog i često neizdrživog bola.
Dozvolite da vas provedemo kroz dugu i pomalo neverovatnu istoriju stomatologije.

Prvi dokazi o upotrebi ove grane medicine potiču još iz 7000. godine pre n.e. U arheološkom nalazištu na teritoriji današnjeg Pakistana pronađeni su zubi sa jasno vidljivim tragovima  rada bušilice. Pretpostavlja se da je ondašnji “zubar” koristio ista sredstva za rad na zubima kao i za izradu nakita od školjki, perlica, poludragog kamenja…

U sumerskom tekstu iz 5000. godine pre nove ere kao glavni uzročnici bolesti zuba pominju se “zubni crvi”. Ovo verovanje  prostiralo se i do Kine, Stare Indije, Egipta i Japana, a čak se može sresti i u Homerovim pisanjima.

Egipćanin Hesi- Re smatra se prvim zubarom u istoriji čije ime nam je poznato, što nimalo ne čudi znajući da je Egipat bio prestonica medicine Antičkog sveta. Na njegovom spomeniku uklesano je “Doktor za zube”. Jedan milenijum kasnije, u najznačajnijim egipatskim medicinskim spisima “Ebersov papirus” opisane su neke od bolesti zuba i tada se prvi put pominje zubna medicina kao posebna grana medicine.

Sa dolaskom srednjeg veka Arapi preuzimaju primat u medicini, i posvećuju dosta pažnje oralnoj higijeni  kao osnovnom preduslovu za zdrave zube. Arapi govore i kako zube koji nedostaju treba menjati veštačkim ili ljudskim, i tada se po prvi put u istoriji srećemo sa idejom zubnog implanta. Za to vreme u Evropi stupa na snagu zabrana da se monasi nastave baviti stomatologijom iz verskih razloga, pa tu ulogu preuzimaju berberi koji se dele na one koji obavljaju rutinske i one koji obavljaju složenije zahvate.

U renesansnom dobu, Leonardo Da Vinči detaljno opisuje morfologiju zuba i time otvara put prvoj isključivo stomatološkoj knjizi koja je objavljena 1530. godine, a u kojoj se obrađuju mnoge teme iz oralne hirurgije i protetike. Skoro pedeset godina kasnije objavljuje se i knjiga “Kompletni radovi” u kojoj se govori o lečenjima zuba, pa čak i o tretiranju preloma vilice.

1937. godine doktor Alvin Strock vrši prvo ugrađivanje dentalnog implanta metodom “ušrafljivanja” u vilicu, a krajem prošlog veka estetska stomatologija dobija na popularnosti.

Kada napravimo osvrt na moderno doba čiji smo savremenici ne možemo, a da ne priznamo da za svaki problem sa zubima postoji i rešenje, da li u vidu popravke zuba, izbeljivanja ili zubnog implanta… Dovoljno je uzeti u obzir da stomatoloških ordinacija u Beogradu ima skoro hiljadu, a u celoj Srbiji dvaput više, pa ćete uz malo istraživanja naći onu pravu, i brzo i lako rešiti svoj problem, za razliku od naših predaka koji su za takve intervencije morali da skupe mnogo više hrabrosti.O Autoru

Dental Implant je stomatološka ordrinacija u Beogradu sa dugogodišnjom tradicijom i iskustvom, čiji tim se usko specijalizovao za pružanje usluga iz domena zubne implantologije i oralne hirurgije.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

ZUBNI IMPLANTI – KORACI - CENA

Kako su nastali zubni implanti i koliki je danas njihov značaj

5 razloga za zubne implantate

Stomatologija, nekad i sad

Zubni implanti - odgovori na pitanja koja su vas uvek zanimala

Koja hrana utiče dobro na naše zube?

Prvobitne stomatološke ordinacije

Rast zuba u detinjstvu

Istorija izbeljivanja zuba

Sve što treba da znate o procesu ugradnje zubnog implanta

Najčešća pitanja u vezi zubnih implantata

Vađenje umnjaka

Zdravi zubići su lijepi zubići

Šta su to fasete?

Izbjeljivanje zuba kod kuće