Sve što treba da znate o procesu ugradnje zubnog implanta

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 768 | Datum: 16 07 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLZahvaljujući tehnološkom napretku i stručnosti velikog broja stomatologa, svakome je danas dostupno rešenje problema nedostajućih zuba! U praksi se ugradnja zubnih implanta pokazala kao najbolje i najdugotrajnije rešenje i dala je veliki broj zadovoljnih pacijenata. Ugradnja implanata je jedan od najnaprednijih zahvata u stomatologiji i naučno je dokazano da su implanti u stomatologiji do sada najkorisnija metoda.

Proces ugradnje zubnog implanta teče obično u lokalnoj anesteziji na identičan način kao kad se popravlja zub. Kad anestezija počne da deluje, pacijent ne oseća nikakav bol. Samo postavljanje umplanta traje između 15 i 45 minuta, u zavisnosti od broja implanata. Nakon intervencije  nema otvorenih rana, pa je zarastanje prilično brzo, a uz upotrebu običnih analgetika je praktično i bezbolno. Ipak, treba povesti računa o hrani – neposredno nakon intervencije se preporučuje meka hrana i uzimanje dosta tečnosti.

Celokupan proces između prve i poslednje posete zubaru traje od dva do šest meseci, u zavisnosti od plana terapije dogovorene sa stomatologom. Taj process čine dve glavne faze – faza kada implant treba da sraste sa viličnom kosti (2-6 meseci) i protetska faza (oko 7 dana), kada se na implant postavlja krunica ili već odgovarajuća protetska nadoknada.

Nakon ovog perioda, izuzetno je bitno voditi računa o higijeni i redovno odlaziti na stomatološke preglede i tako se stvaraju uslovi da zubni implanti traju doživotno. U nekim, jako retkim slučajevima (manjim od 1%), postoje mogućnosti za komplikacije do kojih može doći zbog nepravilne higijene, loših prehrambenih navika, genetike, ali jednom kada se zubni implant postavi i veže za kost uspešno i postane funkcionalan, trebalo bi da traje dugi niz godina.

U retkim slučajevima može doći do odbacivanja zubnih implanata zbog alergije na titanijum, na primer. Ponekad organizam odbacuje implant usled prisustva neke infekcije. U oba slučaja implant se uklanja, a pokušaj se obnavlja nakon zarastanja rane.

Izuzetno pozitivna stvar kod implanata je što svaki pacijent posle nekog vremena ima osećaj kao da su to prirodni zubi. Dozvoljena vam je bilo koja željena hrana ili piće, a iz iskustva mnogih pacijenata, poznata je činjenica da nov osmeh utiče na podizanje raspoloženja i samopouzdanja.

Ovo je intervencija koja se može obaviti bez obzira na starosno doba pacijenta. Presudno je njegovo opšte zdravlje. Ako ste dovoljno zdravi da možete da izvadite zub, onda ste dovljno zdravi i da ugradite zubni implant. Stomatolog svakako prvo određuje da li je pacijent kvalifikovan za proceduru ugradnje implantata. Većina pacijenata jeste.

Pacijenti se često odlučuju upravo za implante, jer oni mogu da “nose” i totalnu protezu. Dva do četiri implanta nose, fiksiraju totalnu akrilatnu protezu koja ima i praktičan sistem za skidanje i postavljanje proteze zbog održavanja higijene.

 

Jedini problem kod zubnih impanata je njihova cena. Problem je, jer ne spada u troškove koje pokriva zdravstveno osiguranje. Cena zubnih implanata dosta varira od jedne stomatološke ordinacije do druge, od jednog proizvođača do drugog. Zavisi od mnogih faktora. Ipak, veliki udeo u odluci pacijenta je činjenica da je ovaj način zamene zuba najisplativiji, jer je najsigurniji i najdugotrajniji.O Autoru

Dental Implant tim je usko specijalizovan za pružanje usluga iz domena zubne implantologije i oralne hirurgije. Centar za savremenu stomatologiju i implantologiju Dental Implant vodi dr Ivan Stojanović-implantolog, sa svojim stručnim timom koji se uspešno bavi implantologijom i oralnom hirurgijom.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

ZUBNI IMPLANTI – KORACI - CENA

Kako su nastali zubni implanti i koliki je danas njihov značaj

5 razloga za zubne implantate

Stomatologija, nekad i sad

Zubni implanti - odgovori na pitanja koja su vas uvek zanimala

Koja hrana utiče dobro na naše zube?

Prvobitne stomatološke ordinacije

Rast zuba u detinjstvu

Istorija izbeljivanja zuba

Sve što treba da znate o procesu ugradnje zubnog implanta

Najčešća pitanja u vezi zubnih implantata

Vađenje umnjaka

Zdravi zubići su lijepi zubići

Šta su to fasete?

Izbjeljivanje zuba kod kuće